ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρέπει να τροποποιούμε τη ρουτίνα προπόνησής μας και κάθε πότε;

24 Απριλίου 2024, 16:00

images

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν η ίδια ρουτίνα άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αποτελεσματική ή αν συνιστάται η τακτική αλλαγή της. Σύμφωνα με τον Δρ Pallavi Singh, η αλλαγή της ρουτίνας άσκησής σας, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχετε μια σαφή εικόνα των στόχων φυσικής κατάστασής μας.

«Το κλειδί είναι να βρείτε μια ισορροπία», λέει. Σκεφτείτε τους στόχους σας, αν θέλετε να δυναμώσετε, εστιάστε σε ασκήσεις στις οποίες μπορείτε να γίνετε καλοί με την πάροδο του χρόνου. Αν θέλετε απλώς να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες, μπορείτε να το κάνετε με αθλήματα όπως το κολύμπι ή ο χορός.

Επιπλέον, εάν πονάτε συνεχώς, μειώστε τις αλλαγές. Οι ασκήσεις στις οποίες είστε ήδη καλοί, προτείνει ο Singh, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα.

Τα οφέλη της τακτικής εναλλαγής της ρουτίνας άσκησης, σύμφωνα με τον Δρ Singh, είναι τα ακόλουθα:

-Δεν θα βαρεθείτε και δεν θα τα παρατήσετε! Το να δοκιμάζετε νέα πράγματα μπορεί να είναι διασκεδαστικό.

-Σας κάνει πιο δυνατό με διαφορετικούς τρόπους: Διαφορετικές ασκήσεις δουλεύουν διαφορετικούς μύες.

-Βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών: Το να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μπορεί να στρεσάρει το σώμα σας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι είναι καιρός να τροποποιήσετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας, επισημαίνει ο Δρ Singh. 

Εδώ είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξετε:

-Δεν βλέπετε πλέον τα επιθυμητά αποτελέσματα: Εάν κάνετε τις ίδιες ασκήσεις για λίγο και δεν έχετε δει καμία αλλαγή στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της δύναμης ή στην αντοχή για μερικές εβδομάδες, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.

-Αίσθηση πλήξης ή έλλειψης κινήτρων: Ας το παραδεχτούμε, η άσκηση πρέπει να είναι ευχάριστη!

-Μυϊκός πόνος που παραμένει: Ένας βαθμός πόνου είναι φυσιολογικός μετά από μια σκληρή προπόνηση, αλλά αν πονάτε συνεχώς, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ασκείστε υπερβολικά ή έχετε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

-Ξαφνική δυσκολία στην ολοκλήρωση της προπόνησης: Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας έχει προσαρμοστεί πλήρως στο υπάρχον πρόγραμμα και χρειάζεται μια νέα πρόκληση.

-Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού: Η επανειλημμένη εκτέλεση των ίδιων κινήσεων, μπορεί να στρεσάρει ορισμένες αρθρώσεις και ιστούς. Η αλλαγή της ρουτίνας σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών.

Θυμηθείτε: Αυτά είναι μόνο μερικά γενικά σημάδια. Πρέπει πάντα να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε ανάλογα τη ρουτίνα σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, η συζήτηση με έναν προπονητή ή φυσιοθεραπευτή μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο πλάνο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Σχετικά Άρθρα