ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερο το πάχος στους μηρούς και τους γλουτούς παρά στην κοιλιά...

27 September 2020, 09:00

images

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, άσχετα με το πόσα παραπάνω είναι τα κιλά μας. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες που διεξήγαγαν διεθνή μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το πάχος στους γοφούς και στους μηρούς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από τον Καναδά και το Ιράν, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), είναι ήδη γνωστό ότι τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ορισμένους καρκίνους, νεφρική νόσο και άλλα που με την σειρά τους σχετίζονται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου. 

Αλλά με την συγκεκριμένη μετα-ανάλυση αξιολόγησαν τα ευρήματα 72 προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για διάστημα τριών έως 24 ετών. Και τα αποτελέσματα ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλοι οι δείκτες κεντρικής (κοιλιακής) παχυσαρκίας, όπως η περιφέρεια της μέσης, η αναλογία μέσης προς γοφούς, η αναλογία μέσης προς ύψος, η αναλογία μέσης προς μηρούς κ.α., σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Άρα, οι μετρήσεις αυτές, λένε τώρα οι επιστήμονες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με το Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος δεν διακρίνει ανάμεσα στο λίπος και στους μυς ενός ανθρώπου, όταν υπολογίζει το βάρος.

Σχετικά Άρθρα