Είναι η άρση βαρών ασφαλής για παιδιά και εφήβους;
30 Δεκεμβρίου 2024, 09:00
Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση στην εικόνα του σώματός τους, κυρίως λόγω των προτύπων που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η προσήλωση είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Generation Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) και στις επόμενες γενιές. Υποστηρίζεται συχνά ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξη των οστών και των μυών σε ορισμένες ηλικίες ή ακόμα και ότι οι άνθρωποι που κάνουν προπόνηση με βάρη σε νεαρή ηλικία θα μπορούσαν να εμφανίσουν αναπτυξιακά προβλήματα, αναφέρει το The Conversation.
Ωστόσο, τα οφέλη της προπόνησης ενδυνάμωσης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και η προπόνηση δύναμης έχει αποδεδειγμένα οφέλη σε όλες τις ηλικίες. Για τα παιδιά και τους εφήβους, αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, υγιέστερη σύσταση σώματος (χαμηλότερο ποσοστό λίπους και υψηλότερη μυϊκή μάζα), λιγότερους τραυματισμούς και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στην ενήλικη ζωή.
Ενώ οι νέοι μπορεί μερικές φορές να έχουν αμφισβητήσιμα κίνητρα για να πάνε στο γυμναστήριο, τα οφέλη της προπόνησης δύναμης είναι αναμφισβήτητα από επιστημονική άποψη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση σχετίζεται με βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις και ότι η προπόνηση δύναμης στους εφήβους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών να κάνουν τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης και μυοσκελετικής ανάπτυξης.
Τα παιδιά και οι έφηβοι συνήθως κάνουν αυτού του είδους τις ασκήσεις δύναμης – οι οποίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες για την κινητική ανάπτυξη – ως μέρος μη δομημένων παιχνιδιών. Ωστόσο, με τον εθισμό στην οθόνη να αυξάνεται διαρκώς, ίσως έχει έρθει η ώρα να προωθήσουμε ενεργά την προπόνηση δύναμης μεταξύ των νέων.
Για να γίνει αυτό, οι τρέχουσες οδηγίες για την προπόνηση δύναμης στα παιδιά τονίζουν τη σημασία της ιεράρχησης της τεχνικής κατά την εκτέλεση ασκήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το βάρος να αυξάνεται σταδιακά, να υπάρχουν τακτικά περίοδοι ανάπαυσης και να δοθεί προσοχή για την παρατήρηση συμπτωμάτων κόπωσης.
Σημειώνεται ότι καμία ρουτίνα προπόνησης δεν είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, επομένως η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να αποφύγετε να ακολουθήσετε τις «θαυματουργές» συμβουλές που δίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου επαγγελματία. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης και στην ανάπτυξη τεχνικής και μπορούν να αποδείξουν ότι η μετατροπή της άσκησης ενδυνάμωσης σε ρουτίνα είναι το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας.
Tags: Fitness και παιδιά, Βάρη, Γυμναστική με βάρη