ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού με μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

02 Ιανουαρίου 2025, 07:00

images

Νέα έρευνα επικεντρώνεται στο εάν η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού σε καθημερινή βάση μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, αναφέρεται ότι η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού με την τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 50%. Η έρευνα αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που εξέτασε τις επιπτώσεις μιας μεσογειακής διατροφής σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.232 συμμετέχοντες από την ομάδα. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καμία καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της έρευνας, αλλά είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε συνδυασμό παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 4 έως 5 ετών, 685 από τα άτομα ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο.

Στην ομάδα των ατόμων με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που τηρούσαν μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 50% σε άτομα που έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα κρασιού, δηλαδή ½ με 1 ποτήρι κρασί την ημέρα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν λιγότερο από ½ ποτήρι κρασί την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 38%. Σημείωσαν ότι τα οφέλη για την υγεία εξαφανίστηκαν σε άτομα που έπιναν περισσότερα από 1 ποτήρι κρασί την ημέρα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το τι έτρωγαν και έπιναν, ενώ υπέβαλαν και δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από 1 χρόνο μεσογειακής διατροφής.

Τα δείγματα ούρων χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση του τρυγικού οξέος, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και στα προϊόντα που προέρχονται από σταφύλια, όπως το κρασί. Αυτός ο τύπος οξέος απεκκρίνεται στα ούρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φανεί εάν κάποιος έχει καταναλώσει κρασί ή/και σταφύλια τις προηγούμενες 5 έως 6 ημέρες.

«Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Μια μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ramon Estruch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ερευνητής στη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης.

«Αυτή η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το 20% των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων, η επίδραση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη», κατέληξε ο Estruch.



Σχετικά Άρθρα