ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους

21 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Όσοι θέλουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από στρατηγικές για να χάσουν βάρος. Μία τέτοια στρατηγική, είναι η τακτική κατανάλωση μηλόξυδου , το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν, που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές στα τρόφιμα, ακόμη και στην περιποίηση μαλλιών και δέρματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μηλόξυδο φάνηκε να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους σε νεαρούς ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και παρακολούθησε Λιβανέζους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 12 έως 25 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν έπαιρναν φάρμακα και δεν είχαν χρόνιες ασθένειες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 120 συμμετέχοντες υπέρβαρους ή παχύσαρκους και τους χώρισαν σε 4 ομάδες. Η 1 ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο και οι άλλες 3 έλαβαν μια συγκεκριμένη δόση μηλόξυδου - είτε 5, 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα (ml)- αραιωμένη σε νερό, καθημερινά.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση βάρους, στην περιφέρεια μέσης-ισχίου, στον δείκτη μάζας σώματος και στην αναλογία σωματικού λίπους. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα πιθανά οφέλη του μηλόξυδου στη διαχείριση βάρους.

Η διαιτολόγος -διατροφολόγος Karen Z. Berg, που δεν συμμετέχει σε αυτή την έρευνα, σχολίασε τα ευρήματα για το Medical News Today. Σύμφωνα με αυτήν, αυτή είναι «μια ισχυρή μελέτη, καθώς είναι μια διπλά τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και ούτε οι ερευνητές, ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποια δόση μηλόξυδου έπαιρναν... Για μένα το μόνο αρνητικό αυτής της μελέτης, είναι η ηλικιακή ομάδα», είπε. «Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν μεταξύ 12-25 ετών. Αυτή είναι μια περίοδος γεμάτη αλλαγές στη ζωή κάποιου, όπου το σώμα αλλάζει πολύ, συμβαίνουν «εκρήξεις» ανάπτυξης και ο μεταβολισμός λειτουργεί αρκετά καλά. Αλλά επειδή η ομάδα εικονικού φαρμάκου και η ομάδα παρέμβασης είχαν παρόμοιες ηλικίες και μπορούσαν να συγκρίνουν άτομα που έλαβαν [μηλόξυδο] και άτομα που δεν πήραν και δεν είδαν αλλαγές στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, αυτό είναι καλό να σημειωθεί», σημειώνει.

Η μελλοντική έρευνα πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να δει πώς η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει άτομα που ανήκουν σε άλλες ομάδες.

Σχετικά Άρθρα