ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "καφέ" λίπος θα λύσει τα προβλήματα παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2

12 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Το "καφέ" λίπος είναι ένα μυστήριο του οργανισμού για το οποίο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες, τα καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια, καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη. Τώρα, ερευνητές από το University of Copenhagen και το τμήμα Health and Medical Sciences ανακάλυψαν ότι υπάρχει τρόπος να ενεργοποιηθεί το καφέ λίπος οδηγώντας σε νέου τύπου θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Όπως λένε οι Δανοί επιστήμονες, η ενεργοποίηση του καφέ λίπους οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας τα οποία τώρα αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Για να καταλήξουν σε αυτό συμπέρασμα εντόπισαν πρώτα ότι τα κύτταρα που ονομάζονται beta2-adrenergic receptors (b2-AR) και τα οποία βρίσκονται μέσα στο λίπος αυτό προκαλούν την θερμογένεση όταν το άτομο βρεθεί σε ψυχρό κλίμα, 

Σύμφωνα με τον Δρ Denis Blondin "η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί κάθε προσπάθεια να οδηγηθούν τα κύτταρα του καφέ λίπους να παράξουν ενέργεια (σαν αυτά του λευκού) δεν απέδωσε! Τώρα πιστεύουμε ότι ίσως ακολουθήσαμε λάθος τακτική".

Όπως συμπληρώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ Camilla Schéele σύντομα θα υπάρξει νέα θεραπευτική αντιμετώπιση μέσω των κυττάρων αυτών: " Η ενεργοποίηση του καφέ λίπους μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες, να βελτιώσει την ανταπόκριση της ινσουλίνης και να ρυθμίσει την όρεξη για φαγητό". 

Περνούν μάλιστα σε δεύτερη φάση των ερευνών τους στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου με την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν στο λίπος αυτό με σκοπό την μείωση του ποσοστού λίπους γενικά στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή με στόχο το αδυνάτισμα) αλλά και την βελτίωση της κατάστασης ατόμων με διαβήτη τύπου 2 


Σχετικά Άρθρα