ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκ. ημέρα μπύρας: Οι χώρες παραγωγοί και τα οφέλη για την υγεία

05 Αυγούστου 2021, 17:03

images

Κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μπύρας (International Beer Day). Ξεκίνησε ως τοπική γιορτή στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας και από το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η γιορτή έχει ως  στόχους:

-Να τιμήσει τους παραγωγούς μπύρας σε όλο τον κόσμο, μαγαζάτορες και σερβιτόρους.

-Να φέρει κοντά τους φίλους για μια μπύρα.

-Να ενώσει τον κόσμο κάτω από την σημαία της μπύρας.

Παραγωγή μπύρας στην ΕΕ

Πέρυσι, σχεδόν 32 δισεκατομμύρια λίτρα αλκοολούχας μπύρας παρήχθησαν στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, το 2020, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν 1,4 δισ. λίτρα  μη αλκοολούχας μπύρας ή με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ.

Σε σύγκριση με το 2019, η παραγωγή μπύρας που περιέχει αλκοόλ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8%, ενώ η παραγωγή μη αλκοολικής μπύρας παρέμεινε σταθερή.

Το 2020, η συνολική παραγωγή μπύρας της ΕΕ ήταν ισοδύναμη με περίπου 74 λίτρα ανά κάτοικο.

Κορυφαίος παραγωγός η Γερμανία

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός μπύρας το 2020 με 7,5 δισ. λίτρα, δηλαδή το 24% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, περίπου μία στις τέσσερις μπύρες που περιέχουν αλκοόλ και παράγονται στην ΕΕ, προέρχονται από τη Γερμανία.

Ακολουθούν η Πολωνία με 3,8 δισ. λίτρα δηλαδή το 12%της συνολικής παραγωγής της ΕΕ, η Ισπανία με 3,3 δισ. λίτρα (10%), οι Κάτω Χώρες  με 2,5 δισ. λίτρα, (8%), η Γαλλία με 2,1 δισ. λίτρα ( 7%), η Τσεχία με 1,8 δισ. λίτρα (6%) και η Ρουμανία με 1,7 δισ. λίτρα, (5%).

Σε σύγκριση με το 2019, η Σλοβακία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή μπύρας που περιέχει αλκοόλ  με αύξηση 25%. Ακολούθησαν οι χώρες Ελλάδα, Λιθουανία και Γαλλία με αύξηση 3%.

Αντίθετα, η παραγωγή μπύρας στην Ιταλία σημείωσε μείωση 46% σε σύγκριση με το 2019. Μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (-29%), την Ισπανία (-14%), την Ουγγαρία (-13%) και την Αυστρία (-11%).

Κορυφαίος εξαγωγέας η Ολλανδία

Το 2020 οι Κάτω Χώρες εξήγαγαν 1,9 δισ. λίτρα αλκοολούχας μπύρας αντιπροσωπεύοντας το 21% των συνολικών εξαγωγών μπύρας εντός και εκτός ΕΕ.

Ακολουθούν το Βέλγιο (1,7 δισ. Λίτρα, 19%), η Γερμανία (1,5 δισ. Λίτρα, 17%), η Γαλλία και η Τσεχία με 6% ε η Ιρλανδία και η Πολωνία (αμφότερα 0,4 δισ. λίτρα, 5%).

Οι κύριοι προορισμοί για εξαγωγές μπύρας σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (895 εκατ. λίτρα, το 22% των συνολικών εξαγωγών μπύρας εκτός ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (881 εκατ. λίτρα δηλαδή 21% των εξαγωγών).

Γαλλία: κορυφαίος εισαγωγέας

Με 0,8 δισ. λίτρα, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλκοολούχας μπύρας το 2020 και αντιπροσώπευε το 16% των συνολικών εισαγωγών εντός και εκτός ΕΕ. Η Γερμανία εισήγαγε 0,7 δισ. λίτρα (13%), και ακολούθησαν η Ιταλία με 0,6 δισ. Λίτρα (12%), οι Κάτω Χώρες με 0,6 δισ. λίτρα (11%) και η Ισπανία με 0,5 δισ. λίτρα (10%).

Οι εισαγωγές αλκοολούχας μπύρας από χώρες εκτός ΕΕ είναι οριακές σε σύγκριση με τις εισαγωγές εντός της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ προτίμησαν τη βρετανική μπύρα με 268 εκατ. λίτρα (51%) όλων των εισαγωγών μπύρας εκτός ΕΕ το 2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη στην εσωτερική αγορά) και τη μεξικάνικη μπύρα με 95 εκατομμύρια λίτρα (18%).

Τα οφέλη της μπύρας για την υγεία

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Piedmont healthcare, oρισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μπύρα που καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Πιο κάτω παρουσιάζονται κάποια οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση μπύρας.

1. Η μπύρα είναι πιο θρεπτική από άλλα αλκοολούχα ποτά.

Η μπύρα έχει εξίσου πολλά αντιοξειδωτικά με το κρασί, όπως είναι τα φλαβονοειδή στο κριθάρι και το λυκίσκο (διαφορετικά από αυτά στα σταφύλια).

Σύμφωνα με το Journal of Agriculture and Food Chemistry η μπύρα έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα από το κρασί σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β. Ακόμα καλύτερα, η μπύρα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και ακόμη και φυτικές ίνες.

2. Προστατεύει την καρδιά

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας 1 με 2 ποτήρια την ημέρα, προστατεύει από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις. η μέτρια κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. (New England Journal of Medicine).

3. Η μπύρα βοηθά στην πρόληψη κατά των πετρών στα νεφρά

Η κατανάλωση μπύρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Σύμφωνα με μελέτη, άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν μέτρια ποσότητα μπύρας μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας κατά 41 %. Οι μπύρες που περιέχουν πολύ λυκίσκο-για παράδειγμα,  είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες που προάγουν την υγεία των νεφρών. (Clinical Journal of the American Society of Nephrology)

4. Μειώνει την κακή χοληστερόλη

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στη μπύρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης. Η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης υγιών επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, επειδή το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματος να κάψει αποθηκευμένο λίπος. (American Heart Association: Circulation)

5. Ενδυναμώνει τα οστά

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πυρίτιο, η μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών. Το διαιτητικό πυρίτιο στη διαλυτή μορφή του ορθοπυριτικού οξέος (OSA) μπορεί να είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού και βοηθά στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας αραίωσης των οστών. (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας  NIH)

6. Η μπύρα βοηθά στη μείωση του άγχους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ποτήρια μπύρας την ημέρα μπορούν να μειώσουν το άγχος ή το εργασιακό άγχος. Ωστόσο, η τακτική στροφή στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε το άγχος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, καθιστώντας το στρες πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. (American Journal of Psychiatry)

7. Βελτίωση της μνήμης

Ο λυκίσκος έχει ένα μυστικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας - την ξανθοχουμόλη. Είναι ένα φλαβονοειδές που βοηθά στην επιβράδυνση της υποβάθμισης της μνήμης. Η χημική ουσία βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που σχετίζεται με την άνοια. (Σημαντική σημείωση: Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν πολύ υψηλότερη από ό, τι θα μπορούσε να καταναλώσει ένας άνθρωπος μέσω μπύρας. Journal of Agriculture and Health Chemistry)

8. Bοηθά στη γνωστική λειτουργία

Σε άτομα μέσης ηλικίας, τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ συσχετίστηκαν με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτά τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν την ενθάρρυνση  αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη γνωστική λειτουργία.( American Journal of Epidemiology)

*Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με κίρρωση, υπέρταση, παγκρεατίτιδα και αυξάνει επίσης τους κινδύνους καρκίνου.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου 

Σχετικά Άρθρα