Η ποικιλία τροφών με φλαβονοειδή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων
06 Ιουνίου 2025, 10:00

Νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, όσοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τσάι, μούρα, μαύρη σοκολάτα και μήλα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων. Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ (ECU) και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Food, παρακολούθησε πάνω από 120.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 40 έως 70 ετών για πάνω από 1 δεκαετία. Είναι η 1η μελέτη αυτού του είδους που υποδηλώνει ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος φλαβονοειδών πέρα από την απλή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Ο ερευνητής του ECU, πρώτος συγγραφέας και συν-επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Benjamin Parmenter, έκανε την αρχική ανακάλυψη ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή είναι καλή για την υγεία.
«Η πρόσληψη φλαβονοειδών περίπου 500 mg την ημέρα συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, καθώς και με ~10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα φλαβονοειδών που θα καταναλώνατε σε 2 φλιτζάνια τσάι».
Ο Δρ Parmenter προσέθεσε, ωστόσο, ότι όσοι κατανάλωναν την ευρύτερη ποικιλία φλαβονοειδών, είχαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών, ακόμη και όταν κατανάλωναν την ίδια συνολική ποσότητα. Για παράδειγμα, αντί να πίνετε μόνο τσάι, είναι καλύτερο να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή για να αναπληρώσετε την πρόσληψή σας, επειδή διαφορετικά φλαβονοειδή προέρχονται από διαφορετικά τρόφιμα.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών, ισχυρών βιοδραστικών συστατικών που υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ποτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον», δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Aedín Cassidy από το Συν-Κέντρο για Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια στο Queen's.
«Γνωρίζουμε επίσης από εργαστηριακά δεδομένα και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, μερικά βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν στα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας και ευρύτερης ποικιλίας έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των προβλημάτων υγείας από ό,τι μια μόνο πηγή».
«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ίσως χρειαστεί επίσης να συστήσουμε την αύξηση της ποικιλομορφίας στην πρόσληψη αυτών των ενώσεων για βέλτιστα οφέλη», δήλωσε ο Δρ Parmenter.
«Τα αποτελέσματα δίνουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία, υποδηλώνοντας ότι απλές και εφικτές διατροφικές αλλαγές, όπως η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού και περισσότερων μούρων και μήλων για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποικιλίας και της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και ενδεχομένως στη βελτίωση της υγείας μακροπρόθεσμα», κατέληξε η Cassidy.
Tags: μαύρη σοκολάτα, μαύρο τσάι, Πράσινο Τσάι, Τσάι, φλαβονοειδή