ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην υγιή γήρανση

04 Ιουνίου 2025, 07:00

images

Ο καφές μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης του κινδύνου ηπατικών προβλημάτων και διαβήτη. Οι ειδικοί ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη του καφέ και πώς μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες ομάδες. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη όσον αφορά την υγιή γήρανση. Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα μελέτης, η τακτική κατανάλωση καφέ αύξησε τις πιθανότητες να μην εμφανίσουν σωματικές δυσλειτουργίες, προβλήματα μνήμης, ψυχικές διαταραχές, γνωστικές διαταραχές ή σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο Nutrition 2025, ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαΐου και 3 Ιουνίου 2025 στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών, αντλώντας δεδομένα για 47.513 γυναίκες. Οι ερευνητές εξέτασαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για να εξετάσουν την πρόσληψη καφεΐνης από το ντεκαφεϊνέ και το κανονικό τσάι, την κόλα, καθώς και το ντεκαφεϊνέ και τον κανονικό καφέ. Έτσι, κατάρτισαν μια έκθεση με βάση τον μέσο όρο των ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων του 1984 και του 1986.

Στις αναλύσεις τους, μπόρεσαν να κάνουν διάφορες προσαρμογές σε παράγοντες όπως οι ηλικίες των συμμετεχόντων, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα είχε διάρκεια 30 ετών, με τους ερευνητές να εξετάζουν ερωτηματολόγια από το 2014 και το 2016. Το 2016, διαπιστώθηκε πως πάνω από 3.700 γυναίκες γερνούσαν υγιώς με βάση τα κριτήρια της μελέτης.

Η σημαντικότερη πρόσληψη καφεΐνης προερχόταν από τον καφέ και η μέση κατανάλωση καφεΐνης κατά την έναρξη ήταν 315 mg ημερησίως. Η συνολική πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τις πιθανότητες των συμμετεχόντων να βιώσουν υγιή γήρανση.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της κατανάλωσης τσαγιού, τσαγιού χωρίς καφεΐνη ή καφέ χωρίς καφεΐνη. Τα αποτελέσματα υπέδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση κόλας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μειώσει την πιθανότητα υγιούς γήρανσης των γυναικών.

Η συγγραφέας της μελέτης Sara Mahdavi, BSc, HBSc, RD, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Harvard T.H. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, στην Ιατρική Σχολή, στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής, τόνισε τα ακόλουθα ευρήματα της μελέτης στο Medical News Today:

«Διαπιστώσαμε ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ με καφεΐνη κατά τη μέση ηλικία συσχετίστηκε μέτρια με την υγιή γήρανση σε μεταγενέστερα [στάδια] της ζωής. Ορίσαμε αυστηρά την υγιή γήρανση: Όχι μόνο επιβίωση, αλλά και έλλειψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων, γνωστικής εξασθένησης, σωματικής αναπηρίας ή κακής ψυχικής υγείας. 

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ συνδέθηκε με περίπου 2% υψηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, ενώ η πρόσληψη αναψυκτικού τύπου κόλα συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερη πιθανότητα. Η συσχέτιση φάνηκε να είναι δοσοεξαρτώμενη για τον καφέ, αν και μέτρια, και δεν παρατηρήθηκε με τον ντεκαφεϊνέ ή το τσάι, πιθανώς λόγω χαμηλότερης πρόσληψης και διαφορών στο βιοδραστικό περιεχόμενο».




Σχετικά Άρθρα