ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επαναχρησιμοποίηση λαδιού τηγανίσματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

27 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Σύμφωνα με την έκθεση της Alzheimer's Association 2024, Alzheimer's Disease Facts and Figures, η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει πλέον 7 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους τόσους περίπου στην Ευρώπη. Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης νευροεκφυλιστικής κρίσης υγείας, πρόσφατη μελέτη σε αρουραίους, έχει επισημάνει πιθανή σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης επαναχρησιμοποιημένου, τηγανισμένου λαδιού και του αυξημένου νευροεκφυλισμού στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η περίληψη της μελέτης παρουσιάστηκε στο Discover BMB 2024, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, και θα δημοσιευθεί στο Journal of Biological Chemistry.

Ο Δρ Kathiresan Shanmugam, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Tamil Nadu στο Thiruvarur της Ινδίας, ηγήθηκε της έρευνας. Η ομάδα μελέτης χώρισε τους θηλυκούς αρουραίους σε 5 ομάδες, ανάλογα με το αν τρέφονταν με κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου) ή κανονική διατροφή με μη θερμαινόμενο σησαμέλαιο, μη θερμαινόμενο ηλιέλαιο, επαναχρησιμοποιημένο σησαμέλαιο ή επαναχρησιμοποιημένο ηλιέλαιο καθημερινά για μια περίοδο 30 ημερών. Αυτή η προσέγγιση σχεδιάστηκε για να μιμείται τις συνθήκες κατανάλωσης επαναχρησιμοποιημένου λαδιού τηγανίσματος.

Σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν διαφορετικά σχήματα δίαιτας, οι αρουραίοι που τρέφονταν με δίαιτες με επαναχρησιμοποιημένα έλαια, εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στους ιστούς του ήπατος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική βλάβη του παχέος εντέρου σε αυτούς τους αρουραίους, η οποία οδήγησε σε αλλοιωμένα επίπεδα ενδοτοξινών και λιποπολυσακχαριτών, υποδεικνύοντας την παρουσία τοξινών που παράγονται από συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με τρόφιμα που είχαν τηγανιστεί με ξαναζεσταμένα μαγειρικά έλαια, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού, σε σύγκριση με τους αρουραίους που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι το ξαναζεσταμένο λάδι μπορεί να αυξήσει τον νευροεκφυλισμό, διαταράσσοντας τον άξονα ήπατος-έντερου-εγκεφάλου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας και έχει συνδεθεί με νευρολογικές διαταραχές.

«Όταν επιλέγουν μαγειρικά έλαια, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη και να επιλέγουν μεθόδους παρασκευής που απαιτούν χαμηλή θερμοκρασία», δήλωσε η Δρ Alexandra Filingeri, διαιτολόγος και γιατρός κλινικής διατροφής που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Τα λάδια δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται επαναλαμβανόμενα και δεν πρέπει να θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες».

Σχετικά Άρθρα