ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα MIND: Βραδύτερη γήρανση και χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας

26 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι γενικά η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Η σωστή διατροφή θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη καθώς έχουν βρεθεί επιγενετικά "ρολόγια" που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να παρακολουθούν την ταχύτητα της βιολογικής διαδικασίας γήρανσης ενός ατόμου, μετρώντας βασικούς δείκτες στον οργανισμό. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε το "ρολόι" DunedinPACE που αναπτύχθηκε εν μέρει από ένα συγγραφέα της μελέτης, το Δρ Daniel Belsky, PhD.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει στοιχεία από τη μεσογειακή δίαιτα και τη δίαιτα DASH και δίνει έμφαση στα φυτικά τρόφιμα, τα ψάρια και τα πουλερικά, με ελάχιστα κορεσμένα λίπη και σάκχαρα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 1.644 συμμετέχοντες χωρίς άνοια που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Framingham Offspring Cohort, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη μακροχρόνια συμμόρφωση κάθε ατόμου στη δίαιτα MIND. Οι συμμετέχοντες ήταν 60 ετών και άνω, είχαν μέση ηλικία 69,6 ετών και το 54% ήταν γυναίκες.

Μετά από 14 χρόνια, 140 άτομα εμφάνισαν άνοια και 471 είχαν πεθάνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα MIND, είχαν πιο αργή βαθμολογία DunedinPACE, με μειωμένο κίνδυνο άνοιας ή θανάτου.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ένα πιο αργό ρολόι DunedinPACE συνδέθηκε με το 27% της συσχέτισης μεταξύ διατροφής και άνοιας και 57% της σχέσης μεταξύ διατροφής και θνησιμότητας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Annals of Neurology. Η δίαιτα MIND -Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay- περιλαμβάνει σε πιο τακτική κατανάλωση τα παρακάτω τρόφιμα: Σπανάκι, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους φράουλες, blueberries, raspberries, blackberries, φασόλια ξερά, κινόα, βρόμη, καστανό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, σολoμό, τόνο και πέστροφα.

Σχετικά Άρθρα