ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη αιολικής ενέργειας για το περιβάλλον

17 Ιουνίου 2021, 12:51

images

Στα οφέλη της αιολικής ενέργειας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αναφέρεται ο διευθυντής του συνδέσμου αιολικής ενέργειας Κύπρου Χρίστος Τσίγκης σε συνέντευξη στο YgeiaWatch με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ανέμου στις 15 Ιουνίου.

Σημειώνει ότι η αιολική ενέργεια έχει σχεδόν 150.000MW σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσομένη πηγή ενέργειας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και θεωρείται ως απαραίτητη για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 το οποίο είναι ένα από τα βλαβερά αέρια της παραγωγής ηλεκτρισμού από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να βοηθήσουμε στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα μπορεί να διασφαλιστεί όταν τελειώσουν τα αποθέματα των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ότι θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για ηλεκτρισμό. «Φανταστείτε πως θα ήταν να μην υπάρχει αρκετός ηλεκτρισμός για να βλέπουμε τηλεόραση ή να παίζουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια στον υπολογιστή μας ή ακόμα για να μπορούμε να ανάψουμε το φώς;», αναφέρει

Οι περισσότερες από τις χώρες του κόσμου για να προστατέψουν το περιβάλλον και να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή, έκαναν συμφωνία να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2. Η Κύπρος είχε ως δέσμευση / στόχο μέχρι το 2020 το 13% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την αιολική.

Σε λειτουργία έξι αιολικά πάρκα

Όπως σημειώνει, στην Κύπρο βρίσκονται υπό λειτουργία έξι αιολικά πάρκα. Το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο μπήκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2010. Για την ιστορία, όπως δηλώνει ο κ. Τσίγκης , αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΗΚ ήταν η πρώτη εταιρεία που προσπάθησε να κατασκευάσει αιολικό πάρκο στην Κύπρο στην περιοχή του Κούρρη το 2004, όμως η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε λόγω μη βιωσιμότητας του έργου την τότε εποχή. Ακολούθησαν διάφορες προσπάθειες για συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρίες για την κατασκευή αιολικών πάρκων, που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν.

Αναφορικά με το αιολικό Σανίδα/Κελλάκι, πάρκο όπως δηλώνει , θα μπορούσε να ήταν σε πλήρη λειτουργία εντός του 2016 αν δεν εγκλωβιζόταν και «καταδικαζόταν» από την Επιτροπή Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ το Σεπτέμβριο 2015. Πλέον ανάλαβε τη διαδικασία επαναφοράς του ο ίδιος ο ΣΑΕΚ με τα δεδομένα που ίσχυαν τον Φεβρουάριο 2014.

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) είναι υπεύθυνο οργανωμένο σύνολο-επιχειρηματικός φορέας που επένδυσε στην Κύπρο πέραν των €300 εκατομμυρίων μέχρι σήμερα μέσω των Εταιρειών – Μελών του, που εκπροσωπούν ταυτόχρονα και το δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας με έξι ξεχωριστά εγκατεστημένα και συνδεδεμένα συστήματα/σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 157,5 MW.

Τα αιολικά πάρκα στην Κύπρο

1. Αιολικό Πάρκο Ορείτες 82MW στην Πάφο -αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Ανατολικής Μεσογείου.

2. Αιολικό Πάρκο Αγία Άννα 20MW στη Λάρνακα

3. Αιολικό Πάρκο Αλέξιγρος 31,5MW στη Λάρνακα.

4. Αιολικό Πάρκο Καμπί 2,4MW, στον Φαρμακά στην επαρχία Λευκωσίας

5. Αιολικό Πάρκο Κόσιη 10,8MW στη Λάρνακα

6. Αιολικό Πάρκο Αγία Άννα 10,8MW στη Λάρνακα

Αιολική Ενέργεια στην Κύπρο

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος βρίσκεται στο 6% συνεισφοράς στην αιολική ενέργεια που αφορά περίπου το 50% των ΑΠΕ στην Κύπρο.

Παρόλο που στην Κύπρο δεν έχουμε πολύ δυνατούς ανέμους, τα τελευταία χρόνια και λόγω των δεσμεύσεων μας ως Κράτος, η αιολική ενέργεια αναπτύχτηκε αρκετά. Το 2010 λειτούργησε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Κύπρο. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος σε μεγαβάτ πχ. μέχρι 8ΜW η κάθε μία σε σύγκριση με αυτές που έχουμε εγκατεστημένης στην Κύπρο μέχρι σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα ανέμου

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ / CWEA) τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με διάφορα σχολεία προδημοτικής, δημοτικής, μέσης - τεχνικής και ανώτερης εκπαίδευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άνεμου που έχει καθιερωθεί η 15η Ιουνίου, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δράσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρουσιάζοντας σχετικά φιλμάκια για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, την προοπτική των ΑΠΕ και την αειφόρο ανάπτυξη στον τόπο μας.

Στόχος της γιορτής αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων, του κοινού και της σωστής καλλιέργειας και νοοτροπίας των παιδιών και της νέας γενιάς γενικότερα στην αιολική ενέργεια και τις δυνατότητες του ανέμου για την παραγωγή «καθαρού» ηλεκτρισμού. «Άλλωστε τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η ελπίδα για το καλύτερο!»

Ο ΣΑΕΚ από το 2009 συμμετέχει ενεργά στην «Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου» σε κοινές δραστηριότητες με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες πραγματοποιούνται στην κάθε χώρα https://globalwindday.org/events/.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα