ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με απόσπαση σε «γραφεία» 250 νοσηλευτές

29 Μαρτίου 2024, 16:16

images

Περίπου 250 νοσηλευτές απασχολούνται σε γραφειακή εργασία σύμφωνα με την πληροφόρηση της Βουλής, την ίδια ώρα που τα νοσηλευτικά παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα υποστελώσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη σχετική καταγγελία προέβη ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ Χρίστος Χριστοδούλου, κατά τη σημερινή συνέχιση της συζήτησης των νομοσχεδίων που καταργεί τη μέγιστη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει η απόσπαση μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανισμών δημοσίου δικαίου ή μεταξύ δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο κ. Χριστοδούλου αφού ζήτησε όπως διενεργείται έλεγχος στις αποσπάσεις που γίνονται, είπε ότι οι νοσηλευτές είναι μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων που έτυχε από τη δημόσια υπηρεσία στον ΟΚΥΠΥ, ενώ σημείωσε ότι δεν τυγχάνει ελέγχου που απασχολείται στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα είπε ότι αποσπαστήκαν περίπου 3500 εργαζόμενοι, προσθέτοντας πως με την εσαεί απόσπαση που προωθείται θα παρατηρηθούν σοβαρά προβλήματα. Ανέφερε ότι νοσηλευτές που τα καθήκοντά τους ήταν η εργασία σε θαλάμους νοσοκομείων αποσπάστηκαν από το ΟΚΥΠΥ χωρίς κανένα έλεγχο σε καθήκοντα που δεν είναι της ειδικότητάς τους, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης νοσηλευτικών νοσοκομείων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «αντί να απασχολούνται περίπου 250 νοσηλευτές σε καθήκοντα της αρμοδιότητας τους έχουν μεταφερθεί και απασχολούνται με γραφειακή δουλειά».

Δήλωσε περαιτέρω ότι είναι ανεξέλεγκτη η απόσπαση νοσηλευτών σε άλλες υπηρεσίες και χωρίς μάλιστα να υπάρχει αντικατάστασή τους, ώστε τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να εργάζονται ομαλά.

Ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, ανέφερε ότι οι αποσπάσεις των νοσηλευτών γίνονται με άλλο νόμο και όχι με αυτόν που έχουν ενώπιον τους και εξετάζεται η αναθεώρησή του.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε επίσης ότι αποσπάστηκαν με άλλο νόμο στο ΟΚΥΠΥ, οι νοσηλευτές και οι ιατροί.

Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών χαρακτήρισε σοβαρό το ζήτημα που έθιξε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ, λόγω και της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος που εκτελούσε γιατροί και νοσηλευτές, το οποίο όπως είπε ότι πρέπει να εξεταστεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική υγεία. «Δεν μπορώ να έχω έλλειψη νοσηλευτών με όλα τα συνεπακόλουθα και να έχω 250 νοσηλευτές να κάνουν γραφειακά καθήκοντα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ερωτοκρίτου.

Ετοιμάζουν νόμους για αποσπάσεις σε οργανισμούς

Όσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε από τους λειτουργούς του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ότι ετοιμάζονται δύο νομοσχέδια που θα προκύψουν σύντομα στη Βουλή για έγκριση, οι νέοι αποσπάσεις προσωπικού στους τοπικούς οργανισμούς που θα δημιουργηθούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πρόκειται για 18 μήνες απόσπαση ώστε να βοηθήσουν κυρίως στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Στις πρόνοιες των νομοθεσιών που περιλαμβάνεται και η εθελοντική μόνιμη μεταφορά προσωπικού στους νέους δήμους και οργανισμούς για τη στερέωσή τους, όπως αναφέρθηκε επίσης.

ΠΕΟ: Αποσπασμένος μηχανικός στο Προεδρικό- Έλλειψη σε ΣΑΛ

Σε σχέση με τη συζήτηση νομοσχέδιο, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ και της ΕΔΥ μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής επανέλαβαν τη σύμφωνη γνώμη τους με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος της ΠΕΟ επανέλαβε τη διαφωνία τους, αναφέροντας ότι πλέον επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους, καθώς σήμερα το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας υπάρχει έλλειψη μηχανικών ενόψει νέου του κτηρίου, την ίδια ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο είναι αποσπασμένος μόνιμος μηχανικός.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διορθωθούν οι οργανικές δομές, να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να καταργηθεί ο θεσμός των αποσπάσεων, αντί να γίνει μόνιμη κατάσταση όπως προτείνεται με τη νομοθεσία που έχουν ενώπιόν τους.

ΑΣΔΥΚ: Δεν αφήνουν τους «καλούς» να αποσπαστούν

Οι Εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέφεραν ότι συμφωνούν με την προτεινόμενη τροποποίηση, αναφέροντας πως όπου απαιτείται ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθώσεις.

Μάλιστα εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ σχολιάζοντας παλαιότερο δημοσίευμα  της StockWatch με τίτλο «Δεν αλλάζουν εύκολα καρέκλα οι δημόσιοι», ζήτησε από τους βουλευτές της επιτροπής μέσω τροπολογιών να προβούν σε μεγαλύτερες αλλαγές στην προτεινόμενη νομοθεσία, ώστε να είναι δίκαιο για τους υπαλλήλους που θέλουν διάφορους λόγους να αλλάξουν πόστο στο δημόσιο.

Ανέφερε ότι αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι θέλουν να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα και υπηρεσίες του δημοσίου, όμως δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το οποίο όπως είπε τους καλούς, εργατικούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους, καθώς δεν τους αφήνουν οι προϊστάμενοι να μετακινηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή ελάχιστοι είναι οι υπαλλήλοι του δημοσίου και ο ευρύτερος δημοσίου τομέα που επιλέγονται να αποσπαστούν σε άλλα τμήματα του δημοσίου, ή οργανισμός δημοσίου δικαίου ή μεταξύ δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, εξαιρουμένων των αποσπάσεων στον τομέα υγείας.

Αναθεώρηση οργανογραμμάτων εισηγείται ο ΔΗΣΥ

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι το νομοσχέδιο εισάγει την εργασιακή βίου απόσπαση υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι το ζήτημα που τους απασχολεί, το οποίο και θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα, είναι τα σωστά οργανογράμματα του κάθε υπουργείου οργανισμών και της υπηρεσίας του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου. τομέα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα οργανογράμματα αυτά χρειάζονται συστηματική αναθεώρηση και ειδικά σε μια εποχή που καταβάλλεται προσπάθεια για την επένδυση εκατομμυρίων στο ηλεκτρονικό κράτος.

Προειδοποιεί το ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι μέσα από στοιχεία που κατατέθηκαν η κυβέρνηση και στις αποσπάσεις εντείνονται οι ανησυχίες και οι ενστάσεις του κόμματός του, ότι επιχειρείται μέσω της προτεινόμενης νομοθεσίας να ρυθμίσει ζητήματα που δεν έπρεπε,

Τόνισε ότι οι συγκεκριμένες νομοθεσίες έχουν περάσει από τον να καλυφθούν μόνιμες ανάγκες του κράτους σε προσωπικό και σαν όχημα εξυπηρέτησης και βολέματος ημετέρων.

Ο κ. Ο Καυκαλιάς δήλωσε ότι θα έπρεπε να γίνει μια ουσιαστική πράξη από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται και αναζητούνται ριζικές λύσεις για τα ζητήματα που έχουν ενώπιόν τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα