Πέραν του 90% η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια
07 Ιανουαρίου 2025, 10:00
Σε πολύ ψηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό πληρότητας κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων με γρίπη, Covid, καθώς και άλλες ιώσεις και παθήσεις.
Σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ1, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι ο το ποσοστό πληρότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια ξεπερνά το 90%.
Σημείωσε εντούτοις, ότι ο οργανισμός διατηρεί τη δυνατότητα να προσαρμόζει την παροχή υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», όπως επεσήμανε.
Σε ότι αφορά τα περιστατικά, στα οποία οι νοσηλευόμενοι χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ο κ. Χαριλάου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για περιστατικά με συννοσηρότητα, δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες συνυπάρχουν διάφορα νοσήματα. Δεν είναι, επεσήμανε, περιστατικά για τα οποία θεωρείται ότι καθυστέρησε η νοσηλεία.
Υπέδειξε ότι ο κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά και πως μια ίωση ή μια γρίπη, μπορεί να εξελιχθεί σε άλλες ασθένειες και τότε να χρειαστεί νοσηλεία στην μονάδα εντατικής.
«Δεν είναι κάτι καινούριο, το είδαμε να συμβαίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε και θανάτους από γρίπες τις προηγούμενες χρονιές», επεσήμανε.
Η σημασία της πρόληψης μέσω εμβολιασμού
Ο κ. Χαριλάου υπογράμμισε την ανάγκη πρόληψης και εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι χρόνια ασθενείς, παιδιά και έγκυες γυναίκες.
Τόνισε συγκεκριμένα την ανάγκη εμβολιασμού με αντιικά εμβόλια που διατίθενται δωρεάν για τα άτομα άνω των 65 ετών και νεαρότερα άτομα που εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι χρόνια ασθενείς.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τους ηλικιωμένους, υπέδειξε ότι είναι καλό να εμβολιάζονται κατά την περίοδο που προσφέρεται για εμβολιασμό, τον Σεπτέμβριο και να προβαίνουν σε επαναληπτικό εμβολιασμό τον Ιανουάριο.
Τήρηση μέτρων υγιεινής
Σημαντική, υπέδειξε, είναι και η τήρηση των μέτρων υγιεινής που μάθαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid, με κυριότερα, το συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμένων κλειστών χώρων και καλό αερισμό των κλειστών χώρων.
Σημείωσε ότι τα μέτρα υγιεινής είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ειδικότερα ενόψει της επιστροφής των παιδιών στις σχολικές αίθουσες από σήμερα.
Η παραπληροφόρηση «έριξε» τους εμβολιασμούς
Σε μείωση των εμβολιασμών λόγω της παραπληροφόρησης που επικράτησε γύρω από τον Covid, αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του επίσης στο ΡΙΚ1.
«Η παραπληροφόρηση για τον Covid προκάλεσε την εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν βοηθούν ή ότι προκαλούν προβλήματα, μέχρι και θάνατο», παρατήρησε, υποδεικνύοντας ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης, προσφέρεται δωρεάν και ενδείκνυται ηλικιωμένους άνω των 65, μικρά παιδιά και εγκύους.
«Αρκετοί δεν έχουν προσέλθει να εμβολιαστούν, τουλάχιστον όσον αφορά την γρίπη», ανέφερε.
Με μέτρο τα αντιβιοτικά
Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε εξάλλου, την ανάγκη για προσεκτική χρήση αντιβιοτικών.
Ανέφερε ότι σε περίπτωση ίωσης, εάν ο βήχας επιτείνεται τότε θα πρέπει οι ασθενείς να επισκέπτονται τον προσωπικό τους ιατρό καθώς είναι πιθανόν να απαιτείται η χρήση αντιβιοτικών.
«Δεν παίρνουμε από την πρώτη στιγμή αντιβιοτικά. Και οι γιατροί πλέον, είναι πολύ προσεκτικοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών», επεσήμανε.
Σημείωσε παράλληλα, ότι πολλές φορές η εξακρίβωση ενός ιού και το τεστ που πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί η ευαισθησία ενός βακτηρίου σε αντιβιοτικά, μπορεί να πάρει και 48 ώρες.
Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν επείγει, μπορεί να δοθεί αντιβιοτικό ευρέως φάσματος και όταν εξακριβωθεί η ευαισθησία του βακτηρίου να αλλάξει η αγωγή.
Της Μαρίας Χαμπή