ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήνας ευαισθητοποίησης για ενδομητρίωση - Επώδυνη κατάσταση για τις γυναίκες

19 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση, μια ασθένεια που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως, είναι ο μήνας Μάρτιος.

Αν και η συχνότητα της νόσου δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, διότι ένα ποσοστό των γυναικών είναι ασυμπτωματικές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως.

Πρόκειται δηλαδή, για μια πολύ συχνή κατάσταση, κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακριβή αιτία της ενδομητρίωσης δεν είναι γνωστά.

Δύσκολη και επώδυνη κατάσταση

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου Ξενοφώντος, αναφέρει ότι η ενδομητρίωση είναι μια δύσκολη και για πολλές γυναίκες επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής , σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν την πάθηση.

«Πλέον όμως με τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης, κάθε γυναίκα με ενδομητρίωση, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», επισημαίνει.

Πιο συχνά η ενδομητρίωση δημιουργείται στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες, αλλά επίσης και στο περιτόναιο, στην μήτρα και στους στηρικτικούς συνδέσμους.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνους στην λεκάνη, όπως επίσης αιμορραγία και ουλές που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υπογονιμότητας.

Συνήθως η διάγνωση γίνεται στην ηλικία των 30-40 χρονών, είτε γιατί η γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση, είτε γιατί προσπαθεί να μείνει έγκυος χωρίς επιτυχία. Η πάθηση όμως, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα και κατά την εφηβεία.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι τα ακόλουθα:

  • Έντονος πόνος κατά την περίοδο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνος κατά τις κενώσεις ή την ούρηση
  • Επίμονος πυελικός πόνος
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Κούραση
  • Κατάθλιψη και ανησυχία

Δυστυχώς, σημειώνει η Δρ. Ελισσαίου, δεν υπάρχει κανένα αιματολογικό ή άλλο τεστ που να κάνει διάγνωση της ενδομητρίωσης.

«Αν υπάρχουν οι χαρακτηριστικές κύστες της ενδομητρίωσης ,που λέγονται ‘’σοκολατοειδείς κύστες’’, μπορεί να διαγνωσθούν με το υπερηχογράφημα. Ο μόνος  όμως σίγουρος τρόπος για να γίνει ακριβής διάγνωση της ενδομητρίωσης, είναι η διενέργεια λαπαροσκόπησης, με την οποία ελέγχεται η κοιλιά και η πύελος», εξηγεί.

Η λαπαροσκόπηση γίνεται κάτω από γενική αναισθησία και κατ’ αυτήν εισάγεται ένα ειδικό ‘τηλεσκόπιο’ στην κοιλιά με το οποίο επιθεωρείται η κοιλιά .

Σύμφωνα με τη γιατρό, η θεραπεία της ενδομητρίωσης γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, φάρμακα ή χειρουργικά.

«Χειρουργικά με λαπαροσκόπηση θα καυτηριαστούν ή θα αφαιρεθούν οι εστίες ενδομητρίωσης, θα λυθούν οι συμφύσεις και θα αφαιρεθούν οι κύστες  εάν υπάρχουν», εξηγεί.

Όπως επισημαίνει η γιατρός, εάν η γυναίκα έχει ολοκληρώσει με την τεκνοποίηση και έχει έντονα συμπτώματα, μπορεί να γίνει και υστερεκτομή ως τελική λύση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως η ενδομητρίωση «θεραπεύεται», αφού η γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποτροπιάσει μετά.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα