ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Δαμιανός: Οι επιδιώξεις του Υπουργείου Υγείας - Πρώτος απολογισμός

18 Απριλίου 2024, 12:06

images

Στις επιδιώξεις του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Δαμιανός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Κάθε ασθενής να λαμβάνει ποιοτική φροντίδα, είναι η επιδίωξη του Υπουργείου Υγείας», τόνισε κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι «γνώμονας για τη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν θέματα υγείας είναι η προστασία και η εξυπηρέτηση των πολιτών».

Αναφερόμενος στον πυλώνα εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ο κ. Δαμιανός τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στην επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα νομοσχέδια που αφορούν στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στη λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπως επίσης και στην προώθηση στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου που αφορά στον Συνήγορο του Ασθενή.

Πρόοδος στους τομείς υγειονομικού συστήματος

Ο κ. Δαμιανός αναλύοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης για την υγεία, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς του υγειονομικού συστήματος, η οποία, όπως πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως το σχέδιο κάλυψης εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των ασθενών που αποστέλλονται για θεραπεία στο εξωτερικό και των συνοδών τους.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του σχεδίου επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και την αύξηση του ποσού για την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής από €2.500 στις €3.500.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζονται νέες στρατηγικές υγείας οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν, στη διαχείριση της Ψυχικής Υγείας, στις μεταμοσχεύσεις, στην αντιμετώπιση των διατροφικών  διαταραχών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης. 

Επιπλέον, τόνισε, η επικαιροποίηση Εθνικών Στρατηγικών για το Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόληψης και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως σημειολογικά,  η σημερινή Διάσκεψη Τύπου, συμπίπτει με τις πρώτες εκατό ημέρες  που βρίσκεται στο πηδάλιο του Υπουργείου  -όπως είπε- ιδιαίτερα ευτυχής που κατάφερε να βάλει το λιθαράκι του προκειμένου να τεθούν σε πορεία υλοποίησης ή και εφαρμογής σημαντικά νομοσχέδια.

Για την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης ανέφερε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα πρόληψης καρκίνου και άλλων νόσων, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και ευημερία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος σε άλλα έργα τα οποία αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, ο κ. Δαμιανός είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία των εξωτερικών Πνευμονολογικών Ιατρείων στο νέο, ανακαινισμένο κτίριο της Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τροόδους. Επιπρόσθετα, βελτιώθηκαν υποδομές των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και αναβαθμίστηκε εξοπλισμός αξίας €22 εκατ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα