ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλινική ISIS: Εμβολιασμός Covid-19 και αναπαραγωγή

25 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Η κλινική ISIS, μας πληροφορεί σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την εγκυμοσύνη-αναπαραγωγή.

Παρόλο που, κατά γενικό κανόνα, όλα τα αδρανοποιημένα και τοξικοειδή εμβόλια θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναφέρουν οι ιατροί από το ISIS clinic, η πρόσβαση των ατόμων αναπαραγωγικής ηλικίας σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 εγείρει συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί επίσημα.

Οι γιατροί σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΜΑ European Medicines Agency και της ESHRE, προτείνουν τις εξής οδηγίες σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πρέπει οι άνδρες και οι γυναίκες να λάβουν το εμβόλιο COVID-19 πριν τις προσπάθειες σύλληψης;

Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την πιθανή επίδραση του εμβολίου COVID-19 στην υποβοηθούμενη θεραπεία αναπαραγωγής ή στη μελλοντική εγκυμοσύνη. Οι πληροφορίες προϊόντος τόσο για το Comirnaty όσο και για το εμβόλιο της Moderna αναφέρουν ότι οι μελέτες σε ζώα «δεν δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη». Ωστόσο, τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρονται ως «πολύ περιορισμένα».

Ως αποτέλεσμα,  η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) δεν μπορεί να κάνει συστάσεις σχετικά με το εάν οι άνδρες και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να λάβουν το εμβόλιο πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Για γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19 ή / και εγκυμοσύνης, πρέπει να τους προταθεί να εμβολιαστούν πριν οποιαδήποτε προσπάθεια σύλληψης. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες στις οποίες ο κίνδυνος έκθεσης σε λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι υψηλός και δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Παρόλα αυτά, η  ESHRE συνιστά στους άντρες και τις γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο ή επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, να μην εμποδίζονται από την πρόσβαση σε υποβοηθούμενες θεραπείες αναπαραγωγής.

Πρέπει τα ζευγάρια που έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID-19 να αναβάλουν τη σύλληψη και αν ναι, για πόσο καιρό;

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανάγκη αναβολής της σύλληψης μετά τον εμβολιασμό. Συνετό θα ήταν να αναβληθεί η έναρξη των υποβοηθούμενων θεραπειών αναπαραγωγής (συλλογή σπέρματος, διέγερση ωοθηκών, μεταφορά εμβρύων) για τουλάχιστον λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δηλαδή μετά τη δεύτερη δόση) προκειμένου να δοθεί χρόνος για να ηρεμήσει η ανοσοαπόκριση. Ελλείψει πληροφοριών σχετικά με την επίδραση του εμβολίου COVID-19 στα ωοκύτταρα και το σπέρμα, την εμφύτευση εμβρύου και τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και στην παροχή χρόνου για την ανάπτυξη αντισωμάτων, θα μπορούσε να εξεταστεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση (δηλαδή να αναβληθεί η έναρξη της θεραπείας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ART) για έως και 2 μήνες).

Οι υποβοηθούμενες θεραπείες αναπαραγωγής δεν πρέπει να ξεκινούν σε γυναίκες που είχαν σημαντικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό της COVID-19 (όπως αλλεργική αντίδραση) μέχρι να θεωρηθούν κατάλληλες για εγκυμοσύνη από τον γιατρό τους.

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται;

Οι έγκυοι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρότερης ασθένειας από τις μη εγκύους. Τα εμβόλια των νόσων όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης και η γρίπη έχουν περιγραφεί ως ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 στην ανθρώπινη εγκυμοσύνη δεν έχει αξιολογηθεί μέχρι σήμερα.

Για το Comirnaty και το εμβόλιο της Moderna, ο EMA δηλώνει ότι η απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε έγκυες γυναίκες πρέπει να ληφθεί σε στενή συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας αφού ληφθούν υπόψη τα μεμονωμένα οφέλη και κίνδυνοι.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για την έλλειψη μακροχρόνιων μελετών σε ανθρώπους για τον εμβολιασμό Covid-19, αλλά δεν πρέπει να αποκλείονται από προγράμματα εμβολιασμού.

Συνοπτικές συστάσεις από την κλινική ISIS

  1. Η ESHRE συνιστά στους άνδρες και τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γονιμότητας και η πρόσβαση αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων COVID-19 ή από την απόφαση μεμονωμένων ασθενών σχετικά με τον εμβολιασμό.
  2. Σε άνδρες και γυναίκες που λαμβάνουν το εμβόλιο, φαίνεται συνετό να αναβάλλεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τουλάχιστον μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  3. Η απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ληφθεί σε στενή συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.
  4. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του εμβολιασμού σε ασθενείς και προσωπικό που νόσησαν από την COVID-19 και θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει ανοσία.
  5. Η ESHRE συνιστά την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των υποβοηθούμενων θεραπειών αναπαραγωγής και τη σύγκριση τους σε εμβολιασμένους έναντι των μη εμβολιασμένων ασθενών.
  6. Η ESHRE καλεί τους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να παρέχουν οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό σε έγκυες γυναίκες και ζευγάρια που εξετάζουν την εγκυμοσύνη.

 7. Στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια διαφόρων τύπων εμβολίων κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης θεραπείας       αναπαραγωγής ή της εγκυμοσύνης, και δεν μπορεί να γίνει σύσταση σχετικά με το ποια είναι η ασφαλέστερη για άνδρες και γυναίκες που στοχεύουν στην απόπειρα εγκυμοσύνης.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα