ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολομέλεια: Παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ κατά ένα χρόνο

25 Απριλίου 2024, 18:19

images

Η Ολομέλεια της Βούλης ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης το ν/σ που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό για παραχώρηση χρονικής παράτασης στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31.5.2025.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ για επέκταση της χρονικής παράτασης κατά δύο επιπλέον έτη, δηλαδή ως τέλος Μαϊου του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση τόνισε χθες ότι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται σκόπιμη η επέκταση της χρονικής περιόδου κάλυψης των ελλειμμάτων για ακόμη ένα έτος, αφορά κυρίως στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας, δεδομένου ότι ο ΟΚΥπΥ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών υγείας, αλλά και του γεγονότος ότι ο οργανισμός κλήθηκε να στηρίξει το κράτος στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, με αντίκτυπο στην ομαλή του λειτουργία.

Προαπαιτούμενο η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι το προαπαιτούμενο για εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κάλεσε το ΑΚΕΛ να πει καταπόσο συμφωνεί με αυτή την αυτονόμηση.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ που κατηγορείται ως πολέμιος δήθεν του ΓεΣΥ εφάρμοσε το σχέδιο ενώ το ΑΚΕΛ που περηφανεύεται για το ΓεΣΥ δεν εφάρμοσε απολύτως τίποτε.

Είπε ότι το κόμμα του σαφέστατα και δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πρόσθεσε πως πρέπει να στηρίζουμε το ΓεΣΥ με πράξεις και όχι λόγια.

Βασικός πυλώνας η αυτονόμηση

Η Σάβια Ορφανίδου εξήρε το ρόλο των κρατικών νοσηλευτηρίων και τόνισε ότι η αυτονόμησή τους είναι βασικός πυλώνας του ΓεΣΥ. Πρόσθεσε ότι όσοι πολεμούν αυτή  την αυτονόμηση βάζουν βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να κατατεθεί το επιχειρησιακό πλάνο του οργανισμού, καθώς πολλά αναπτυξιακά έργα εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης.

Από το ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαΐδης εξήρε το ρόλο και την προσφορά των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός δεν έγιναν ή έγιναν σε περιορισμένο βαθμό και ασήκωτες ευθύνες, όπως είπε, φέρει και η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση και δεν μπορεί η ευθύνη να μεταφέρεται στα συμβούλια του ΟΚΥπΥ.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ λέει ότι δεν τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τόνισε ότι το κόμμα του βεβαίως και είναι υπέρ της αυτονόμησης και το 2016 ψήφισε το ν/σ και δεν προσπάθησε να «τουμπάρει» οτιδήποτε στη Βουλή.

Υφίστανται ακόμα προβλήματα στα νοσοκομεία

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι στα δύσκολα όλοι στρεφόμαστε στα δημόσια νοσηλευτήρια και ο ρόλος τους διαφάνηκε και στην πανδημία. Ανέφερε ότι υφίστανται ακόμη προβλήματα όπως μεγάλες ουρές στα ΤΑΕΠ, ανεπαρκείς υποδομές, ειδικότητες και αυτονόμηση , προσθέτοντας ότι η απαίτηση είναι να κατατεθεί επιχειρησιακό πλάνο.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι  πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης υπηρεσιών, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση. Εμείς, είπε, δεν θα επιτρέψουμε ιδιωτικοποίηση και θα δώσουμε παράταση ενός έτους, αλλά θα ασκούμε και πιέσεις για υλοποίηση του σχεδιασμού αυτονόμησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το ΓεΣΥ για να είναι βιώσιμο πρέπει να στηριχθεί ο δημόσιος τομέας με σωστή αναδιοργάνωση δημόσιων νοσηλευτηρίων, με βιώσιμα οικονομικά χωρίς ελλείμματα.

Διερωτήθηκε γιατί από το 2017 που ψηφίστηκε το πρώτο ν/σ  μέχρι 2019 που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ δεν υπήρξε σχεδιασμός για αναδιοργάνωση. Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι φέρουν ευθύνη γιατί ήθελαν ο δημόσιος τομέας είτε να συρρικνωθεί, είτε η διαχείριση να περάσει σε ξένα κεφάλαια.

Θετική άποψη εξέφρασε η επιτροπή υγείας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, θετικά εκφράστηκαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στην πρόταση για επέκταση της κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ, την οποία παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε υπέρ της επέκτασης της κρατικής χορηγίας προς τον Οργανισμό ακόμα και για περίοδο δυόμιση χρόνων, μέχρι την τελική διορία για ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η κ. Γιαννάκη εξήγησε ότι η επέκταση της κρατικής ενίσχυσης προτείνεται λόγω της καθυστέρησης που διαπιστώνεται στο αναπτυξιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ, αφού η υλοποίησή του ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω της πανδημίας. Σημείωσε ότι με την  επέκταση της κρατικής ενίσχυσης διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ΟΚΥπΥ και ότι ο λόγος που προτείνεται η επέκταση αυτή για ένα έτος, είναι για να μπορεί σε ένα χρόνο να ασκηθεί έλεγχος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου.

Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας, σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για την περίοδο 2024-2026 είναι ισοσκελισμένος και ότι υπολείπονται περίπου 233 εκ. για τα αναπτυξιακά έργα και το έργο ψηφιοποίηση που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να προχωρήσει η αυτονόμηση του Οργανισμού.

Εξάλλου, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για επέκταση της κρατικής ενίσχυσης προς τον ΟΚΥπΥ, γιατί το ποσό δίνεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Το ζήτημα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στη οποία τίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντως.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε θετικά ακόμα και για επέκταση της κρατικής ενίσχυσης μέχρι το καλοκαίρι του 2026, με την προϋπόθεση να μη ζητηθεί παράταση το 2026. Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί η Επιτροπή για το αναπτυξιακό πλάνο που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε ότι, ακόμα κι αν δεν μπορεί να κοινοποιηθεί το αναπτυξιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ για λόγους ανταγωνιστικότητας, μπορεί να σταλεί ως εμπιστευτικό στην Πρόεδρο της Βουλής και από εκεί να ενημερωθεί όποιος το επιθυμεί. Σημείωσε, δε, ότι το ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί από την περίοδο της πανδημίας να αλλάξει η πρόνοια του νόμου για την περίοδο της κρατικής ενίσχυσης στον ΟΚΥπΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, επίσης ζήτησε να κατατεθεί εντός ενός μηνός στην Επιτροπή γραπτή ενημέρωση για όσα έγιναν στο διάστημα των πέντε ετών που είχαν υπολογιστεί για την αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ, καθώς και για το πως ο ένας χρόνος της επέκτασης της χορηγίας θα συμβάλει στον στόχο αυτό.

Σχετικά Άρθρα