ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση εξαφανισμένων παιδιών λόγω του πολέμου

25 Μαΐου 2022, 18:02

images

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η ομοσπονδία Missing Children Europe σε σχέση με τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, που έχει θέσει χιλιάδες παιδιά σε κίνδυνο βίας, εμπορίας, σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εξαφάνισης.

Με αφορμή την 25η Μαΐου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων παιδιών, το Missing Children Europe δημοσιεύει έκθεση για τα παιδιά που αναφέρθηκαν ως εξαφανισμένα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των πρώτων 60 ημερών του πολέμου και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να παρέχουν υποστήριξη και προστασία σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο να εξαφανιστούν, λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τη Missing Children Europe, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του πολέμου στην Ουκρανία, ο ΜΚΟ Magnolia, ο οργανισμός που λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας 116 000, κατέγραψε μια τεράστια αύξηση στις αναφορές για εξαφανισμένα παιδιά.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν περισσότερες από 2,100 περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν εντός της Ουκρανίας λόγω της κινητικότητας του πολέμου σε σύγκριση με 182 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη γραμμή σε περίοδο ειρήνης το 2020. Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, υπάρχουν 15 διασυνοριακές περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι μέρος των υποθέσεων αυτών οφείλεται στην προσωρινή απώλεια επαφής λόγω ζημιών σε διάφορες υποδομές, αλλά με ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων να παραμένει ανεξιχνίαστος.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ουκρανής Επιτρόπου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 232 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 427 παιδιά τραυματίστηκαν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακόμη, ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών παιδιών που υπέφεραν σωματικά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, είναι αδύνατο να εξακριβωθεί.

Όπως αναφέρεται, στην Κύπρο η Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή 116 000 λειτουργεί από το “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ως μέλη του MCE. Επίσης, η γραμμή λειτουργεί 24ωρη βάση για την πρόληψη και τον χειρισμό εξαφανίσεων και για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών, καθώς επίσης παρέχει συντονισμό με τις αρχές και ΜΚΟ σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Για τον σκοπό αυτό, HFC και ΣΠΑΒΟ έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για τη λειτουργία της γραμμής βοήθειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά το δίκτυο των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για εξαφανισμένα παιδιά λειτουργεί από εθνικούς οργανισμούς σε 32 χώρες στην Ευρώπη.

Προστίθεται ότι τα παιδιά και οι οικογένειες που καλούν στις Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας 116 000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, λαμβάνουν δωρεάν και άμεση ψυχολογική, κοινωνική, νομική και διοικητική υποστήριξη. 

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα