ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

5η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα των Μαιών

02 Μαΐου 2024, 10:15

images

Η Παγκόσμια Ημέρα των Μαιών/Μαιευτών είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά και ανάδειξης της σημασίας του έργου που επιτελούν οι  μαίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών δίνει έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζουν οι μαίες στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου υγειονομικού προβλήματος της εποχής μας – την κλιματική αλλαγή. Η Παγκόσμια ημέρα Μαιών είναι ταυτόχρονα μια γιορτή και ένα κάλεσμα προς δράση για τον πλανήτη μας  αλλά και για τη μαιευτική.

Ως μαίες/μαιευτές, μπορεί να μην βλέπουμε πάντα τον εαυτό μας ως πρωταγωνιστή για τη διάσωση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα δεδομένα πλέον είναι σαφή. Η συνεχής φροντίδα από μαίες βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας και συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προσαρμοστικότητα με τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος από τις υπηρεσίες υγείας και την ανθεκτικότητά τους. Ως μαίες, έχουμε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίδραση για την  κλιματική κρίση, παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα κατά τις περιόδους κλιματικών καταστροφών.

Για να γίνουν οι μαίες το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται ο θερμαινόμενος κόσμος μας, χρειάζεται να επενδύσουμε στη Μαιευτική αλλά  και να διαθέσουμε πόρους για αυτή,  να προστατευτεί η αυτονομία, να υπάρξει αναγνώριση και μια θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η  συνεισφορά της/του μαίας/μαιευτή και να ακουστούν οι φωνές μας στον σχεδιασμό πολιτικών και πρακτικών που υποστηρίζουν τις ότι οι μαίες να παρέχουν ποιοτική, προσβάσιμη σεξουαλική, αναπαραγωγική, μητρική, νεογνική φροντίδα, η οποία είναι επίσης βιώσιμη  και για τον πλανήτη μας. Καθώς γιορτάζουμε τη μέρα αυτή, επικροτούμε τις μαίες και υπερασπιζόμαστε τις αλλαγές που χρειάζονται για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη μαιευτική και τον πλανήτη μας.

Συστρατευτείτε μαζί μας να δημιουργήσουμε  ένα μέλλον όπου η συνέχεια της μαιευτικής φροντίδας είναι αναπόσπαστο μέρος των υγειονομικών συστημάτων ώστε να είναι ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές!

Χρόνια πολλά!

Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών

#IDM2024

Σχετικά Άρθρα