ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ: Διεθνής Ημέρα Μείωσης της Βλάβης

08 Μαΐου 2024, 13:32

images

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης της Βλάβης τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου και αφιερώνεται στην προσέγγιση της Μείωσης της Βλάβης στον εθισμό και την εξάρτηση από ψυχόδραστικές ουσίες, σώζοντας έτσι ζωές!

Σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είναι μια ημέρα αναγνώρισης και ενίσχυσης των προσπαθειών που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προαγωγή της υγείας καθώς και την προστασία των ατόμων από τις επιβλαβείς συνέπειες της διαταραχής χρήσης ουσιών.

Η μείωση της βλάβης αναφέρεται σε πολιτικές, προγράμματα και πρακτικές που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης ουσιών. Βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και στην προώθηση της θετικής αλλαγής χωρίς να δημιουργείται στίγμα και διακρίσεις. Στοχεύοντας μέσω τεκμηριωμένης πολιτικής με γνώμονα τη δημόσια υγεία, βέλτιστες πρακτικές προς όφελος των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, των οικογενειών τους και της κοινότητας γενικότερα.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η μείωση της βλάβης λειτουργεί, είναι οικονομικά αποδοτική και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μια ποικιλία παρεμβάσεων.

Αναδεικνύουμε λοιπον την αξία της ημέρας αυτής, φροντίζοντας σε κάθε επίπεδο για τις ανάγκες  των εξαρτημένων ατόμων με πρωταρχικό μας μέλημα την συμπαράσταση και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σχετικά Άρθρα