ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΥΝΜ: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών 12 Μαΐου 2024

10 Μαΐου 2024, 09:28

images

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών (ΔΗΝ) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου (επέτειο γέννησης της Florence Nightingale, η οποία θεωρείται η ιδρυτής της σύγχρονης επιστήμης της νοσηλευτικής). Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ΔΣΝ),  που αποτελεί την ομοσπονδία περισσότερων από 130 εθνικών Συνδέσμων Νοσηλευτών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 28 εκατομμύρια νοσηλευτές επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα για αυτήν την ημέρα. Για την φετινή χρονιά το ΔΣΝ -  επέλεξε το ακόλουθο θέμα:  Οι Νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας.

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών Dr Pamela Cipriano εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το επιλεγμένο αυτό θέμα αναφέρει: “Παρόλο που είναι η ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης, η νοσηλευτική αντιμετωπίζει συχνά οικονομικούς περιορισμούς και κοινωνική υποτίμηση”. Το ΔΣΝ επέλεξε να επικεντρώσει το φετινό μήνυμα στην οικονομική δύναμη της περίθαλψης, με στόχο να αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις και να δείξει πώς η στρατηγική επένδυση στη νοσηλευτική μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.  Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του ΔΣΝ αναφέρει: “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υγείας, οι διοικητικοί στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και το ευρύ κοινό, συχνά αγνοούν ή παραπληροφορούνται σχετικά με την απόδοση που μπορεί να επιφέρει η επαρκής επένδυση και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της νοσηλευτική επιστήμης, της νοσηλευτικής εκπαίδευσης και της νοσηλευτικής διοίκησης”.

Οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι επισκέπτριες υγείας παρέχουν φροντίδα αλλά και ηγούνται  των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων υγείας και ασθενειών  σε ολόκληρο τον κόσμο, συχνά αναλαμβάνοντας και μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά και με τις καθημερινές δράσεις αυτών των επαγγελματιών υγείας, όπου και αν δραστηριοποιούνται, σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σχολεία, εμβολιαστικά κέντρα, στην κοινότητα και όπου γενικά υπάρχει ζωή. Αντλώντας δε από τα πρόσφατα διδάγματα που λάβαμε από την πανδημία COVID-19, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτοί οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν την απαραίτητη ζωτική δύναμη και ένα εξαιρετικά σημαντικό πόρο για τα συστήματα υγείας όλων των εθνών. Αποτελούν δε το κλειδί για πιο υγιείς κοινότητες, για ορθότερες και δικαιότερες κοινωνίες, για ακμάζουσες οικονομίες αλλά και για ισχυρά έθνη.

Ωστόσο, τα ίδια τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζονται και χρησιμοποιούν πλήρως αυτούς τους πόρους, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών,  συχνά αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν επαρκώς αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, να τους προστατεύσουν και  να τους σεβαστούν στο βαθμό που πρέπει αλλά και να επενδύσουν σε αυτούς τους πολύτιμους ανθρώπινους πόρους.  Είναι δε σαφώς λανθασμένο να θεωρεί κάποιος δεδομένη την ύπαρξη αυτών των επαγγελματιών υγείας και από την άλλη να τους αντιμετωπίζει ως αόρατο και ανεξάντλητο πόρο. Oι κυβερνήσεις και οι εργοδότες για να δημιουργήσουν βιώσιμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν επαρκώς και να σεβαστούν τους νοσηλευτές, τις μαίες και τις επισκέπτριες υγείας ως ένα σημαντικό και ανεκτίμητο πόρο, έτσι που η σωστή αξιοποίηση τους να μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τα κράτη στα οποία δραστηριοποιούνται αλλά και για όλο τον κόσμο.

Στην βάση των πιο πάνω, ο ΠΑΣΥΝΜ καλεί την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, αλλά και τους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας στους οποίους εργοδοτούνται Νοσηλευτές, Μαίες και Επισκέπτριες Υγείας,  να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Να προστατέψουν τα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής και να επενδύσουν σε αυτά με στόχο την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας  της χώρας μας, στην βάση της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης  των ιδιαίτερων προσόντων και  δεξιοτήτων των επαγγελματιών που τα ασκούν. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει προστιθέμενη αξία στην φροντίδα υγείας του τόπου μας, έτσι που να γίνει πιο ανθρωποκεντρική,  πιο αποτελεσματική και πιο οικονομικά αποδοτική.
  • Να δημιουργήσουν ή/και να βελτιώσουν τους μηχανισμούς υποστήριξης που αφορούν την ευημερία  αυτών των επαγγελματιών με το να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία στην εργασία τους  και με το να σέβονται τα δικαιώματα τους.
  • Να αναπτύξουν στρατηγικές για την προσέλκυση, την πρόσληψη και διατήρηση Νοσηλευτών και Μαιών για την αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων  που παρατηρούνται αυτή την στιγμή στην χώρα μας. Η βελτίωση και εξασφάλιση δίκαιων και αξιοπρεπών αμοιβών, η παροχή των απαραίτητων πόρων έτσι που να μπορούν  να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επαγγελματικής τους προοπτικής σε όλη την πορεία της σταδιοδρομίας τους, είναι μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτόν τον στόχο.
  • Να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν εθνικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης Νοσηλευτικού και Μαιευτικού εργατικού δυναμικού με στόχο την αυτάρκεια στην  μελλοντική προσφορά νοσηλευτών και μαιών στην χώρα μας.
  • Σε περίπτωση που είναι αναγκαία ή/και που λαμβάνει χώρα διεθνής μετανάστευση Νοσηλευτικού και Μαιευτικού εργατικού δυναμικού στον τόπο μας  θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να διασφαλίζει με κάθε τρόπο ότι το βασικό επίπεδο εκπαίδευσης συνάδει με αυτό που υπάρχει σήμερα στην χώρα μας και που προνοείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει αποδεχτεί και έχει συνυπογράψει. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι μια τέτοια μετανάστευση, είναι ηθική, ισότιμη και διαφανής, αλλά και ότι παρακολουθείται και αποδίδει ισότιμα αμοιβαία οφέλη για την χώρα αποστολής του προσωπικού αυτού, αλλά και τη Κύπρο ως χώρα υποδοχής του δυναμικού αυτού. Αναμφίβολα, θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεμονωμένων νοσηλευτών που εργάζονται στην χώρα μας, οι αξιοπρεπείς αμοιβές τους αλλά και οι ορθές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τους, με τρόπο που δεν θα διαφέρουν από τους Κύπριους συναδέλφους μας.
  • Να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας, διαπιστευμένα προγράμματα εκπαίδευσης νοσηλευτικής και μαιευτικής για να προετοιμάσουν περισσότερους νέους νοσηλευτές και μαίες αλλά και να προωθήσουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για τους υφιστάμενους  που εργάζονται αυτήν την στιγμή στην χώρα μας. Η ενίσχυση και καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής/Μαιευτικής εκπαίδευσης  είναι μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την επίτευξη αυτών των στόχων
  • Να δώσουν την δυνατότητα στους νοσηλευτές και τις μαίες να εργαστούν σε όλο το φάσμα της νοσηλευτικής/ μαιευτικής πρακτικής τους ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας την νομοθεσία και τους κανονισμούς και επενδύοντας σε προηγμένες Νοσηλευτικές/Μαιευτικές πρακτικές και μοντέλα φροντίδας υπό τη διεύθυνση Νοσηλευτών/Μαιών.
  • Να αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν εμπράκτως, να σεβαστούν και να αξιοποιήσουν πλήρως  τις δεξιότητες, τις γνώσεις, και την τεχνογνωσία των νοσηλευτών και των μαιών σε όλο το φάσμα των ρόλων που διαδραματίζουν, ως επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί.
  • Να προωθήσουν και να θεσμοθετήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονισμούς την συμμετοχή των ηγετών των νοσηλευτών και των μαιών στις διευθυντικές ομάδες όλων των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και των ομάδων χάραξης της πολιτικής της υγείας.
  • Να αξιοποιήσουν επαρκώς, ενεργά και ουσιαστικά, την εμπειρογνωμοσύνη του ΠΑΣΥΝΜ ως το επιστημονικό σώμα των Νοσηλευτών και των Μαιών, καθώς και την αρμοδιότητα του όπως αυτή πηγάζει από τον περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμο, σε όλες τις πτυχές της πολιτικής υγείας, της Νοσηλευτικής/Μαιευτικής επιστήμης, καθώς και της παροχής κοινωνικής φροντίδας και Υπηρεσιών Υγείας.

Επί ευκαιρίας της διεθνούς ημέρας νοσηλευτών και της Διεθνούς ημέρας Μαιών Ο ΠΑΣΥΝΜ ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους Νοσηλευτές, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας για το έργο που επιτελούν και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει  τα επαγγέλματα αυτά, καθώς και να αγωνίζεται για να πετύχει τον σεβασμό και την εκτίμηση για τους επαγγελματίες που τα ασκούν. Πέραν τούτου δηλώνουμε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση των κατάλληλων  επενδύσεων που απαιτούνται να γίνουν σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, με απώτερο στόχο την βελτιστοποίηση και την διατήρηση ενός ισχυρού, υγιούς, βιώσιμου και ανθεκτικού νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού.

Σχετικά Άρθρα