Υποψήφιο εμβόλιο κατά του HIV προκαλεί επαρκή ανοσολογική απόκριση
06 Δεκεμβρίου 2022, 16:00
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι δύο δόσεις πειραματικού εμβολίου για τον HIV, με διαφορά 8 εβδομάδων η μία από την άλλη, μπορούν να προκαλέσουν ανοσοαποκρίσεις έναντι του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Η Διεθνής Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS ανακοίνωσε την έναρξη της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, με το όνομα eOD-GT8 60me, σε πρώτη φάση, για την αξιολόγηση της ασφάλειάς του και των ανοσολογικών αποκρίσεων που μπορεί να προκαλέσει.
Η δοκιμή περιελάμβανε συνολικά 48 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε δύο τοποθεσίες: το Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον και το Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, 18 από αυτούς έλαβαν μια δόση 20 μικρογραμμαρίων του εμβολίου και, 8 εβδομάδες αργότερα, μια δόση ίδιας ποσότητας του εμβολίου με ένα ανοσοενισχυτικό. Παράλληλα, 18 έλαβαν μια δόση 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου και, 8 εβδομάδες αργότερα, μια δόση ίδιου μεγέθους του εμβολίου με ένα ανοσοενισχυτικό. Τέλος, 12 εξ αυτών έλαβαν 2 δόσεις εικονικού φαρμάκου φυσιολογικού ορού, με διαφορά 8 εβδομάδων. Το ανοσοενισχυτικό ονομάζεται AS01B και αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK. Τα εμβόλια και το εικονικό φάρμακο χορηγήθηκαν στο μυ του βραχίονα των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το αίμα και τους λεμφαδένες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Εξέτασαν συγκεκριμένα πώς τα Β κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγει αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη και κανένας συμμετέχων δε μολύνθηκε από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της μελέτης. Περίπου το 97% –ή όλοι εκτός από έναν– από τους 48 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν τοπικές ή συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που ήταν γενικά ήπιες ή μέτριες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, κούραση και κεφαλαλγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα υποχώρησαν μέσα σε 1 ή 2 ημέρες.
Μετά την πρώτη ανοσοποίηση, όλοι οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες, αλλά κανένας από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, άρχισαν να παράγουν αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο eOD-GT8 60mer. Αυτές οι αποκρίσεις που προκλήθηκαν από το εμβόλιο αυξήθηκαν μετά το δεύτερο εμβολιασμό, δήλωσαν οι ερευνητές.
Καταληκτικά, μια άλλη μελέτη Φάσης 1 για αυτό το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε η Δρ. Julie McElrath, ανώτερη αντιπρόεδρος και διευθύντρια του τμήματος εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson και συγγραφέας της μελέτης.