Υπομαγνησιαιμία: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες
29 Δεκεμβρίου 2021, 10:00
Το μαγνήσιο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο και θρεπτικό συστατικό. Συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των μυών και των νεύρων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος, αλλά και στη σύνθεση DNA και RNA. Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν ανεπάρκεια μαγνησίου ή υπομαγνησιαιμία, εάν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.
Αιτίες υπομαγνησιαιμίας
Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει υπομαγνησιαιμία εάν:
-Λαμβάνει σταθερά πολύ λίγο μαγνήσιο από τη διατροφή.
-Οι νεφροί του εκκρίνουν πάρα πολύ μαγνήσιο.
-Έχει μια άλλη ιατρική πάθηση που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ορισμένες ομάδες διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου, που είναι μια πιο ήπια κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που επηρεάζονται από υποσιτισμό (πείνα, ανορεξία , βουλιμία, συχνός έμετος για οποιοδήποτε λόγο), πεπτικές παθήσεις όπως είναι η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη ή η τοπική εντερίτιδα, διάρροια, κατάχρηση αλκοόλ, θηλασμό ή εγκυμοσύνη που και τα δύο αυξάνουν την ανάγκη για μαγνήσιο.
Επίσης η απορρόφηση του μαγνησίου γίνεται πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου, θέτοντας τους ηλικιωμένους ενήλικες σε υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου. Ενώ εάν ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα νεφρά μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να εκκρίνει περισσότερο μαγνήσιο. Η διαβητική κετοξέωση είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή του διαβήτη και μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα μαγνησίου.
Υπάρχουν επίσης φάρμακα που επηρεάζουν σημαντικά τα ποσοστά μαγνησίου στο αίμα, όπως:
-αντιμυκητιακά φάρμακα
-διουρητικά
-αναστολείς αντλίας πρωτονίων
-το φάρμακο χημειοθεραπείας σισπλατίνη
-η λήψη ορισμένων θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Συμπτώματα υπομαγνησιαιμίας
Τα άτομα με ήπια υπομαγνησιαιμία μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι συσπάσεις, ιδιαίτερα στους μύες του προσώπου, αδυναμία και εξάντληση, ναυτία και έμετος, αλλαγές στην προσωπικότητα, τρέμουλο, πολύ έντονα αντανακλαστικά, δυσκοιλιότητα. Και μια ακόμα σοβαρότερη ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις, επιληπτικές κρίσεις και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.
Θεραπεία
-Ήπιες περιπτώσεις:
Για ήπια ανεπάρκεια μαγνησίου σε άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη περισσότερου μαγνησίου από τρόφιμα, όπως αμύγδαλα, αβοκάντο, βρώμη, καστανό ρύζι ή φακές.
-Σοβαρές περιπτώσεις:
Εάν κάποιος έχει πιο σοβαρή υπομαγνησιαιμία, μπορεί να χορηγηθεί υψηλή δόση μαγνησίου για μια χρονική περίοδο. Εάν η ανεπάρκεια είναι σοβαρή, μπορεί να συστηθεί ένεση μαγνησίου σε μυ ή φλέβα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.
Tags: Μαγνήσιο