ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις συνδέονται με τη λήψη φαρμάκων GLP-1

12 Φεβρουαρίου 2025, 07:00

images

Καθώς το ενδιαφέρον για τη λήψη φαρμάκων αγωνιστών υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (αγωνιστής GLP-1), αυξάνεται επειδή μεταξύ άλλων συνδέονται και με το αδυνάτισμα, η έρευνα συνεχίζει να εξετάζει πιθανές νέες παρενέργειές τους σε μικρό ποσοστό ληπτών. Τον Ιούλιο του 2024, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology εντόπισε πιθανή σχέση μεταξύ της σεμαγλουτίδης και μίας σπάνιας οφθαλμικής πάθησης που ονομάζεται μη αρτηριτιδική πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΜΑΠΙΟΝ). Τώρα, νέα ερευνητική ανασκόπηση που μόλις δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology αναφέρει ότι 9 άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη, αντιμετώπισαν προβλήματα όρασης, καθώς και δύο άλλες δυνητικά τυφλωτικές παθήσεις των ματιών.

Σύμφωνα με τον Bradley Katz, MD, PhD, οφθαλμίατρο στο Οφθαλμολογικό Κέντρο John A. Moran και καθηγητή στο τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής συγγραφέα αυτής της μελέτης, είναι σημαντικό για τους ερευνητές να συνεχίσουν να εξετάζουν πώς τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να επηρεάσουν άλλους τομείς της υγείας ενός ατόμου.

«Μεταξύ 2%-3% του πληθυσμού των ΗΠΑ έλαβε συνταγή για ένα από αυτά τα φάρμακα το 2023», δήλωσε ο Katz στο Medical News Today. «Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στα μάτια ή σε άλλα μέρη του σώματος». Για αυτήν τη προκαταρκτική μελέτη, ο Katz και η ομάδα του εστίασαν σε 9 ασθενείς (5 γυναίκες και 4 άνδρες) με μέση ηλικία 58 ετών, .

Επτά από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέπτυξαν ΜΑΠΙΟΝ, για την οποία ο Katz εξήγησε ότι είναι ένα επεισόδιο ισχαιμίας του οπτικού νεύρου - του νεύρου που συνδέει το μάτι σας με τον εγκέφαλό σας - που ενδεχομένως προκαλεί μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης στο 1 ή και στα 2 μάτια.

«Ένας εμφάνισε ισχαιμία στον αμφιβληστροειδή - αυτό είναι το μέρος του ματιού σας που απορροφά το φως και το μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα για τον εγκέφαλό σας», συνέχισε. «Αυτό το επεισόδιο προκαλεί επίσης μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης στο 1 μάτι. Ο 9ος ασθενής εμφάνισε οίδημα και στα 2 οπτικά νεύρα, αλλά δεν έχασε την όρασή του», πρόσθεσε ο Katz.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να φταίει ώστε ένα άτομο που παίρνει φάρμακο GLP-1 να αντιμετωπίσει πρόβλημα στα μάτια, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γρήγορες μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν σε αυτές τις επιπλοκές των ματιών.

«Αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και όταν κάποιος μειώνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο οπτικό νεύρο», εξήγησε ο Katz.

«Εμείς, όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι γιατροί, ζητάμε επίσης από τον FDA να αναθέσει μια έρευνα μετά την κυκλοφορία αυτών των φαρμάκων για να βρεθεί η πραγματική συχνότητα εμφάνισης οφθαλμικών επιπλοκών που σχετίζονται με αυτά. Είμαστε σε συζητήσεις με άλλες ομάδες στις ΗΠΑ που θέλουν να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση αυτών των φαρμάκων και των πιθανών οφθαλμικών παρενεργειών», κατέληξε ο ειδικός.




Σχετικά Άρθρα