ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερις τουλάχιστον φαρμακευτικοί κολοσσοί ετοιμάζουν εμβόλια mRNA για τη γρίπη

18 September 2024, 16:00

images

Η φαρμακοβιομηχανία GSK (GlaxoSmithKline) ανακοίνωσε προ ημερών θετικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 2 για το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική CureVac. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, ετοιμάζεται πλέον να περάσει στην επόμενη φάση δοκιμών, μετά τα δεδομένα που έδειξαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε θετικές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των στελεχών του ιού της γρίπης Α και Β. Στην ίδια πορεία βρίσκονται εξάλλου η Sanofi, η Pfizer και η Moderna.

Η κλινική δοκιμή αξιολόγησε την αντιδραστικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε 250 υγιείς ενήλικες 18 έως 64 ετών και 250 υγιείς ενήλικες 65 έως 85 ετών. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα δοκιμάστηκαν διαφορετικές δόσεις εμβολίου και συγκρίθηκαν με ένα κατάλληλο για την ηλικία, εγκεκριμένο εμβόλιο σύγκρισης. Τον περασμένο Ιούλιο, η GSK αγόρασε από την CurreVac τα δικαιώματα για τα mRNA εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού COVID-19.

Η επιτυχία των εμβολίων mRNA έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων αντίστοιχης τεχνολογίας και για άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και της γρίπης. Ανάμεσα στις εταιρείες φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό, ειδικά για τα αντιγριπικά εμβόλια, είναι και η αμερικανική Moderna που φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Το τετραδύναμο υποψήφιο αντιγριπικό εμβόλιο «mRNA-1010» (H1N1, H3N2 και τη γενεαλογία B-Victoria) είχε τεθεί στη φάση 1 των κλινικών δοκιμών τον Ιούλιο του 2021.

Ομοίως η αμερικανική Pfizer, σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, αξιοποιεί την επιτυχημένη πλατφόρμα τους από το εμβόλιο mRNA για τον COVID-19 και το Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το συνδυασμένο υποψήφιο εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης (τέσσερα στελέχη) και της COVID-19. Τον Αύγουστο, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι του ιού της γρίπης Α και συγκρίσιμων αποκρίσεων στην COVID-19 σε σχέση με τα παλαιότερα εγκεκριμένα εμβόλια, δεν πέτυχε ωστόσο ισχυρά αποτελέσματα έναντι του ιού της γρίπης Β.

Τέλος, η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε συνεργασία με την αμερικανική Novavax για συνεκμετάλλευση του εμβολίου κατά της COVID-19 και ανάπτυξη συνδυασμένων πρωτεϊνικών εμβολίων γρίπης-κορωνοϊού, με βάση εγκεκριμένα εμβόλια με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα.

Βασικό πλεονέκτημα αυτών των εμβολίων, είναι η δυνατότητα καλύτερης στόχευσης σε κυκλοφορούντα στελέχη του ιού γρίπης. Ένα άλλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Scott Hensley, καθηγητή Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, τα εμβόλια mRNA μπορούν να υπερβούν τον κίνδυνο μεταλλάξεων του ιού που ενέχει η διαδικασία καλλιέργειας σε αβγά. Τέλος, αναφέρει ο Barney Graham, καθηγητής Ανοσολογίας και Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή Morehouse, σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να εξασφαλίσει ταχεία παραγωγή εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα