Τα υψηλά επίπεδα Ω3 κι Ω6 μπορεί να αποτελέσουν «ασπίδα» απέναντι στον καρκίνο
08 Νοεμβρίου 2024, 07:00
Πέρα από τη μείωση της χοληστερόλης, τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή διαφόρων μορφών καρκίνου. Γνωστά ως «υγιεινά λιπαρά», τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και ακόμη και σε ορισμένα φυτικά έλαια.
Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιθανότατα δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα τρόφιμα για να προσλάβουν τις συνιστώμενες ποσότητες. Γι' αυτό πολλά άτομα στρέφονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα Ω3 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από μια έρευνα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 250.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία. Από αυτούς τους συμμετέχοντες, σχεδόν 30.000 ανέπτυξαν κάποια μορφή καρκίνου κατά την περίοδο της μελέτης.
Κάποιες παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει τα επίπεδα λιπαρών οξέων και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν μπόρεσε να καθορίσει με βεβαιότητα εάν τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα μείωσαν τα ποσοστά καρκίνου ή αύξησαν την πιθανότητα επιβίωσης μιας διάγνωσης καρκίνου.
«Τα υψηλότερα επίπεδα Ω3 και Ω6 συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου», δήλωσε ο Yuchen Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο μέσος άνθρωπος πρέπει να επικεντρωθεί στο να λαμβάνει περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα από τη διατροφή του».
Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του πνεύμονα, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Τα υψηλά επίπεδα Ω6 οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά 14 διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του κακοήθους μελανώματος, της ουροδόχου κύστης και άλλων.
Tags: Καρκίνος, καρκίνος και διατροφή, Ω3, Ω3 λιπαρά οξέα