ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα χαμηλά επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

07 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι καταστάσεις που επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα - την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία-. Αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι ευθύνονται για 17,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο εντοπισμός εκείνων των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και νέα ευρήματα από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, μπορεί να υποδεικνύουν έναν τρόπο εντοπισμού των γυναικών με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ένας βιοδείκτης — τα αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) κατά της φωσφορυλοχολίνης (IgM anti-PC) — έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί να προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες. Σε αυτή την τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διερεύνησαν τις επιδράσεις του IgM anti-PC σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος προστάτευαν τις γυναίκες από καρδιαγγειακή νόσο και τα χαμηλά επίπεδα συσχετίστηκαν, τόσο με την αθηροσκλήρωση, όσο και με την καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Ο Cheng-Han Chen, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, δήλωσε:  «Αυτή η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση στις γυναίκες μεταξύ των επιπέδων ενός αντισώματος κατά της φωσφορυλοχολίνης (συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και των λιποπρωτεϊνών που μπορεί να μεσολαβεί στη χρόνια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και την προκύπτουσα αθηροσκλήρωση) και μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Αυτό το εύρημα είναι αρκετά νέο και θα μπορούσε να υποδείξει ένα δείκτη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου κάποιου να αναπτύξει καρδιακή νόσο».

Σχετικά Άρθρα