Τα μάτια είναι τα «παράθυρα» της υγείας μας
24 Φεβρουαρίου 2023, 07:00
Τα μάτια χαρακτηρίζονται εδώ και χρόνια ως «παράθυρα στην ψυχή», και όλο και περισσότερο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι παράθυρα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο σώμα. Αρκετές καταστάσεις υγείας μπορούν να ανιχνευθούν με εξέταση των ματιών, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ακόμη και η Νόσος Αλτσχάιμερ. Το Medical News Today μίλησε με ειδικούς στον τομέα για να ανακαλύψει πώς το μάτι μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά του σώματος και της υγείας.
Οι περισσότεροι από εμάς ελέγχουμε τακτικά τα μάτια μας, αλλά λίγοι μπορεί να γνωρίζουν ότι μια οφθαλμολογική εξέταση δεν είναι μόνο για τον έλεγχο της όρασης και τη διόρθωση προβλημάτων όρασης.
Το μάτι είναι το μόνο μέρος του σώματος μέσω του οποίου οι γιατροί μπορούν, μη επεμβατικά, να εξετάσουν το εσωτερικό ενός οργάνου. Στο πίσω μέρος του ματιού βρίσκεται ο αμφιβληστροειδής, όπου τα αιμοφόρα αγγεία και το οπτικό νεύρο μπορούν να φανούν καθαρά.
Χάρη σε αυτό, οι οπτομέτρες και οι οφθαλμίατροι θα μπορούσαν να διαγνώσουν όχι μόνο διαταραχές του ματιού, αλλά και συστηματικές ασθένειες - εκείνες που επηρεάζουν άλλα όργανα του σώματος ή ολόκληρου του σώματος.
Εάν μια συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση εγείρει ανησυχίες, ο οπτομέτρης μπορεί να παραπέμψει ένα άτομο σε έναν οφθαλμίατρο που θα διερευνήσει το πρόβλημα, πραγματοποιώντας περαιτέρω οφθαλμολογικές εξετάσεις. Εάν οι έρευνές του αποκαλύψουν μια συστηματική ασθένεια, μπορεί στη συνέχεια να παραπέμψει το άτομο σε ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας.
Ο Δρ Hagar Ibrahim, ανώτερος ειδικός εκπαιδευόμενος στην ιατρική οφθαλμολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Medical News Today ότι «μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας στην οποία οι κόρες διαστέλλονται χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να παρέχει μια πλήρη και σαφή εικόνα του οπτικού νεύρου, το οποίο συνδέεται με τον εγκέφαλο, ο αμφιβληστροειδής, και όλα τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή».
«Ως εκ τούτου, η παθολογία στο μάτι μπορεί να φανεί καθαρά κατά τη διάρκεια [μιας] οφθαλμολογικής εξέτασης, τόσο σε εντοπισμένες οφθαλμικές παθήσεις όσο και σε συστηματική νόσο, καθιστώντας πραγματικά το μάτι ένα παράθυρο στο υπόλοιπο σώμα», κατέληξε.
Tags: Θαμπά μάτια, Μάτια, μάτια και διατροφή, όραση