Τα 12 βασικά συμπτώματα που ορίζουν τη μακροχρόνια COVID
31 Μαΐου 2023, 16:00
Μετά από περισσότερα από 2 χρόνια και μια επένδυση σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλήξει σε μια λίστα με 12 συμπτώματα που μπορούν αξιόπιστα να χαρακτηρίσουν κάποιον ως άτομο με μακροχρόνια COVID. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, είναι η πρώτη έρευνα που προέκυψε από μια μεγάλη προσπάθεια μετά από περισσότερους από 13.000 ενήλικες σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες μελέτης ως μέρος της πρωτοβουλίας RECOVER του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από σχεδόν 10.000 ενήλικες -μερικούς που είχαν μολυνθεί παλαιότερα και άλλους που δεν είχαν κολλήσει ποτέ κορωνοϊό, βάσει δοκιμών αντισωμάτων- να απαντήσουν σε μια λεπτομερή σειρά ερωτήσεων σχετικά με 44 συμπτώματα που επηρεάζουν όλα τα μέρη του σώματος. Στη συνέχεια εξετάστηκαν τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν σε περισσότερο από το 2,5% των ατόμων, περιορίζοντας τη λίστα στα 37.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές όρισαν ότι κάθε σύμπτωμα έχει μία συγκεκριμένη μια βαθμολογία. 12 συμπτώματα έλαβαν βαθμολογία 1 μονάδα ή περισσότερες:
1. Αδιαθεσία μετά την άσκηση ή επιδείνωση της υγείας μετά από πνευματική ή σωματική δραστηριότητα.
2. Κόπωση.
3. Απώλεια πνευματικής διαύγειας.
4. Ζάλη.
5. Γαστρεντερικά.
6. Αίσθημα καρδιακών παλμών.
7. Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία ή ικανότητα.
8. Απώλεια ή αλλαγή της όσφρησης ή της γεύσης.
9. Ανεξήγητη δίψα.
10. Χρόνιος βήχας.
11. Πόνος στο στήθος.
12. Μη φυσιολογικές κινήσεις τύπου τικς.
Τα συμπτώματα σταθμίζονται ανάλογα με το πόσο πιθανό είναι να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν μακροχρόνια COVID σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν. Η απώλεια όσφρησης ή γεύσης αντιστοιχούσε σε 8 βαθμούς, για παράδειγμα, επειδή είναι πραγματικά ασυνήθιστο σύμπτωμα για άτομα που δεν είχαν COVID. Αντίθετα, η ζάλη βαθμολογούταν με 1 μονάδα.
Τα άτομα που σημείωσαν βαθμολογία 12 ή υψηλότερη με βάση όλα τα συμπτώματά τους, χαρακτηρίστηκαν ως άτομα με μακροχρόνια COVID.
Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι, ενώ μια κλίμακα συμπτωμάτων όπως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ατόμων με μακροχρόνια COVID, η συγκεκριμένη δεν πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη, γιατί είναι απλώς μια πρώτη προσπάθεια και πρέπει να βελτιωθεί.
Tags: long covid