ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID-19 βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο

13 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Η εταιρεία φαρμάκων Moderna, υποστηρίζει ότι το συνδυασμένο εμβόλιο κατά της γρίπης και της COVID, το οποίο στοχεύει στις 2 ασθένειες με 1 μόνο εμβόλιο, έχει περάσει επιτυχώς ένα σημαντικό μέρος των επιστημονικών ελέγχων τελικού σταδίου. Η δοκιμή που βρίσκεται στη φάση 3, δείχνει ότι το εμβόλιο εξοπλίζει το σώμα με προστατευτικά αντισώματα και το κάνει τόσο αποτελεσματικό, όσο τα ξεχωριστά εμβόλια που υπάρχουν κατά της γρίπης και της COVID-19.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Stephane Bancel, είπε στο BBC News ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμο το 2026 - ή ίσως το 2025... «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα αποτελέσματα, γιατί είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που μια εταιρεία μπορεί να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα 3ης φάσης συνδυάζοντας τα εμβόλια γρίπης και COVID ένα εμβόλιο», δήλωσε.

Οι ανταγωνιστές Pfizer και BioNTech, δοκιμάζουν ένα παρόμοιο εμβόλιο mRNA.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα εμβόλια mRNA θα κατασκευάζονται και θα ενημερώνονται ταχύτερα από τα τρέχοντα που χρησιμοποιούνται κατά της γρίπης και θα είναι αποτελεσματικότερα σε ό,τι αφορά τα συνεχώς μεταβαλλόμενα στελέχη.

Στη συνεχιζόμενη δοκιμή Moderna, το εμβόλιο mRNA-1083, παρήγαγε υψηλότερη ανοσολογική απόκριση από τα εγκεκριμένα εμβόλια. Επιπλέον, το συγκεκριμένο εμβόλιο, ήταν καλύτερο από την υπάρχουσα ενισχυτική δόση COVID της Moderna, το Spikevax, στο να κάνει το σώμα να παράγει αντισώματα– πιθανώς επειδή είχε σχεδιαστεί για να καταπολεμά πιο πρόσφατες παραλλαγές που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, είπε ο Bancel σε συνέντευξή του στο BBC News. Τα αποτελέσματα προέρχονται από 8.000 εθελοντές –ηλικίας άνω των 50 ετών, με τους μισούς να είναι άνω των 64 ετών.

Από την φαρμακευτική, αναφέρουν ότι έχουν επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους, επειδή ήταν πολύ πιθανό να συνεχίσουν να τους προσφέρονται εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, σχεδιάζουν τελικά να προσφέρουν το νέο εμβόλιο και στους νεότερους. Τυχόν παρενέργειες που παρουσιάστηκαν, ήταν γενικά ήπιες - λίγος πόνος και κόπωση - όπως με τα κανονικά εμβόλια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να σχεδιάζει να παρουσιάσει τα ευρήματα σε ιατρικό συνέδριο, καθώς και να τα υποβάλει για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο καθηγητής John Tregoning, ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η έρευνα επί του διπλού εμβολίου ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά ο επιστημονικός κόσμος περίμενε τα πλήρη δεδομένα για έλεγχο. Η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο mRNA κατά μιας ασθένειας που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός , για την οποία ελπίζει να έχει αποτελέσματα δοκιμών σε τελικό στάδιο αυτό το φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα