Στο 1% ο καρκίνος παιδικής ηλικίας
30 September 2019, 07:37
Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας εμφανίζεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% των νέων διαγνώσεων καρκίνου ετησίως. Παρόλα αυτά αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, μετά τα ατυχήματα.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο της παιδιατρικής ογκολογίας είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα περισσότερα από 80% των παιδιών που νοσούν να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία.
Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δημιουργούν συνεχώς καινούριες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και προκλήσειςγια τις οποίες οι γιατροί ενημέρωναν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο που είναι παραδοσιακά παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης .
Η γενετική και η μοριακή βιολογία αποτελούν πλέον το απαραίτητο στοιχείο της διάγνωσης και θεραπείας, σε μεγάλο μέρος των νεοπλασμάτων των παιδιών και εφήβων.
Η εξατομικευμένη θεραπεία, που θα αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες ίασης των νεαρών ασθενών, μειώνοντας την άμεση και απώτερη τοξικότητα, είναι ένας στόχος που μπορείνα γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.
Οι μορφές καρκίνου από τις οποίες είναι δυνατόν να πάσχει ένα παιδί είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκων, οι οποίοι ονομάζονται «συμπαγείς όγκοι».
Συχνότερος τύπος καρκίνου στα παιδιά είναι η λευχαιμία και συγκεκριμένα, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Ακολουθούν οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα και το λέμφωμα Ηodgkin, οι όγκοι νεφρών και επινεφριδίων, οι όγκοι μαλακών μορίων και οστών και άλλοι σπανιότεροι όγκοι.
Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο πρέπει να παραπέμπονται σε εξειδικευμένα και κατάλληλα στελεχωμένα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και κλινικές όπου υπάρχει η εμπειρία, η γνώση και η υποδομή για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές
Tα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους παιδιάτρους και ευαισθητοποιημένο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, με την παρουσία ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, ώστε να δίδεται ψυχοκοινωνική φροντίδα όχι μόνο στο άρρωστο παιδί, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.
Ιδιαίτερη πρόνοια πρέπει να λαμβάνεται έτσι ώστε να μην διακόπτεται η εκπαίδευση του παιδιού.
Η ολοκληρωμένη φροντίδα πρέπει να προσφέρεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά τη συμπλήρωση της θεραπείας και την επίτευξη του στόχου (που είναι η ίαση του παιδιού).
Με τη σύγχρονη θεραπευτική αγωγή, 4 από τα 5 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες αποθεραπεύονται, δηλαδή ιώνται από τη νόσο.
Επίσης, 1 σε κάθε 500 περίπου νεαρά άτομα ηλικίας 25-35 χρόνων είχε νοσήσει κατά την παιδική του ηλικία από καρκίνο και είχε ιαθεί.
Πηγή: Ελληνική αντικαρκινική εταιρεία, Ελληνική εταιρεία παιδιατρικής ογκολογίας – αιματολογίας.