Πώς τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου
10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια συνδέεται με το δυτικό τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα και ανθυγιεινές δίαιτες, και η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται, ειδικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο της δυσβίωσης του μικροβιώματος του εντέρου και ορισμένων συγκεκριμένων βακτηρίων, στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικών για να διερευνήσουν πώς ορισμένα βακτήρια, όπως στελέχη Escherichia coli που περιέχουν μια νησίδα πολυκετιδικής συνθάσης (pks), θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το News Medical, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση με pks+ E. coli 11G5, προώθησε την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκια που είχαν αποδυναμώσει τους εντερικούς φραγμούς. Τα ποντίκια που μολύνθηκαν με το στέλεχος pks + E .coli 11G5, παρουσίασαν αυξημένους δείκτες που σχετίζονται με τον όγκο, όπως υψηλότερη διεισδυτικότητα όγκου και αυξημένο βάρος του παχέος εντέρου, από τα ποντίκια ελέγχου, τα οποία δεν είχαν εξασθενημένο φραγμό του εντέρου.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το στέλεχος ελέγχου του E .coli, το pks + E , το στέλεχος coli 11G5 μπόρεσε να προσκολληθεί έντονα στα επιθηλιακά κύτταρα και να εισβάλει στην επένδυση του εντέρου, σχηματίζοντας μεγάλες βακτηριακές αποικίες που συνδέονταν άμεσα με τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτό υποδηλώνει ότι το pks + E . coli 11G5 προώθησε την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου διεισδύοντας στον ιστό του παχέος εντέρου.
Τα μολυσμένα ποντίκια παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, όπως IL-17A, IL1β και CXCL1. Η μεταγραφική ανάλυση αποκάλυψε επίσης την ενεργοποίηση οδών που προάγουν την ανάπτυξη όγκου.
Ωστόσο, μόνο τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τα στελέχη του E. coli 11G5, ήταν σε θέση να προκαλέσουν αυξημένη βλάβη στο DNA. Τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τα μεταλλαγμένα στελέχη FimH και FimlH παρουσίασαν μειωμένη ανάπτυξη όγκου, χαμηλότερη επιθηλιακή εισβολή και μειωμένη βλάβη στο DNA.