Πώς επηρεάζει η ποιότητα ύπνου την ποιότητα ζωής;
19 Μαρτίου 2023, 09:00
Τσέχοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ποιότητα του ύπνου παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα ζωής από ό,τι η διάρκεια ή το χρονοδιάγραμμα του ύπνου. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, είναι από τις πρώτες που παρατήρησαν τον αντίκτυπο των αλλαγών στην ποιότητα του ύπνου μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης η πρώτη μελέτη που δοκιμάζει πώς το κοινωνικό jetlag, μία αναντιστοιχία εσωτερικών ρυθμών ύπνου και περιβαλλοντικών απαιτήσεων, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές του Charles University της Πράγας ορίζουν την ποιότητα ζωής (QoL) ως «μια αλληλεπίδραση μεταξύ της αντίληψης μιας εσωτερικής κατάστασης, όπως η εμπειρία της ευτυχίας ή του αισθήματος καλής υγείας ή ικανοποίησης, και εξωτερικών γεγονότων στο περιβάλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικογένεια και καριέρα», ενώ βάσισαν την ανάλυσή τους στις παραμέτρους της ευημερίας, της ικανοποίησης από τη ζωή, της ευτυχίας και του νοήματος της ζωής.
Η ομάδα του Charles University διαπίστωσε ότι το κοινωνικό jetlag και η διάρκεια του ύπνου, ήταν σημαντικά για την κατανόηση των διαφορών στην ποιότητα ζωής μεταξύ των ανθρώπων. Το κοινωνικό jetlag συνδέθηκε με χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τρόπο ζωής και υψηλότερο εργασιακό άγχος, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και χειρότερη υποκειμενική υγεία.
Ωστόσο, η υψηλότερη ποιότητα ύπνου ήταν η πιο σημαντική μεταβλητή, καθώς συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους δείκτες ποιότητας ζωής: Μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, περισσότερη ευεξία, υψηλότερη ευτυχία, καλύτερη υποκειμενική υγεία και λιγότερο εργασιακό άγχος.
Οι επικεφαλής συγγραφείς Michaela Kudrnáčová της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Charles University και Aleš Kudrnáč, Ph.D., του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:
«Ενώ το πότε κοιμόμαστε και πόσο κοιμόμαστε είναι σημαντικό, τα άτομα που έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου έχουν επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από το χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, παρακολουθώντας [4.523] άτομα για 3 χρόνια, διαπιστώσαμε ότι εκείνοι των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, είχαν επίσης βελτιωμένη ποιότητα ζωής».
Tags: ύπνος