ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατευόμαστε από την ζέστη και τις...ιώσεις

18 Μαΐου 2020, 09:00

images

Η απότομη έλευση της ζέστης την ώρα που δεν έχουμε καλά- καλά συνέλθει από την περιπέτεια με την καραντίνα, είναι μία κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σωστά και με ψυχραιμία.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργούνται για κάποιους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά από ένα σημείο και μετά, σε όλους, παθολογικές καταστάσεις. Τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα της επερχόμενης θερμοπληξίας είναι ο πονοκέφαλος, η ατονία, η καταβολή, η τάση για λιποθυμία, η υπόταση, η ναυτία, η τάση για έμετο και η ταχυπαλμία.

Τι είναι η θερμοπληξία

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, δηλαδή ο πυρετός άνω του 40.5 Κελσίου, το κόκκινο και ζεστό δέρμα , η ξηρή και πρησμένη γλώσσα, η ταχυπαλμία, η ταχύπνοια, η έντονη δίψα και ο πονοκέφαλος σηματοδοτούν την κατάσταση αυτή που εκτός όλων των άλλων φέρνει στο άτομο σύγχυση και αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας. Σε προχωρημένο στάδιο ίσως εμφανιστούν σπασμοί και απώλεια συνείδησης ή και κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας. Αυτό θα το επιτύχουμε με μεταφορά του ανθρώπου σε μέρος σκιερό και δροσερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, να του βγάλουμε τα ρούχα και να τοποθετήσουμε παγοκύστες ή κρύα επιθέματα στον αυχένα, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, Το μπάνιο και ο ξεκασμός με κρύο νερό επίσης βοηθούν. Αν ζητάει και μπορεί να πιει νερό (έχει τις αισθήσεις του) του δίνουμε λίγο δροσερό χυμό ή νερό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, άνθρωποι εργάζονται κάτω από τον ήλιο ή σε κοντά σε εστίες θερμότητας και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση,ο  σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, οι  νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, η άνοια, άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Πως να προφυλάσσονται αυτοί οι άνθρωποι

-Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. 

Λόγω του SARS-CoV-2 πρέπει να να τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς οι οδηγίες για τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας . Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων. Και πριν από την χρήση των κλιματιστικών, καθαρισμός των φίλτρων του και χρήση με αέρα που ανανεώνεται από έξω και όχι που ανακυκλώνεται.

-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν όπως είναι τα βαμβακερά και τα λινά. 

-Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού εφόσον βγαίνουν έξω.

-Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. 

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

-Χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

-Μικρά και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

-Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. 

-Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

-Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

-Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. 

-Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα