Προφύλαξη έναντι της χοληστερίνης με Ω3 λιπαρά οξέα
16 Αυγούστου 2024, 16:00
Κάποια συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Μάλιστα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια τονίζουν ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν επαρκείς ποσότητες ενός στοιχείου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία τους.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 441.000 συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων UK Biobank, οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία για να προβλέψουν τη γενετική πιθανότητα υψηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης, δηλαδή υψηλής LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου, έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα από τα προβλεπόμενα, ιδίως για τη συνολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η συνεκτίμηση του τρόπου ζωής, θα βελτιώσει τη γενετική πρόβλεψη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, μπορούν να εξουδετερώσουν τη γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη», αναφέρει ο Δρ Kaixiong Ye, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Γενετικής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών Franklin του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
«Η λήψη του ιχθυελαίου σχετίζεται με μια στροφή προς ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ», τονίζει ο Δρ Ye. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιδράσεις του ιχθυελαίου στην HDL χοληστερόλη και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά στην αύξηση της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης.