Πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η νηστεία για την υγεία μας;
18 Απριλίου 2022, 10:00
Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν τηρήσει αυστηρά τους κανόνες της νηστείας. Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να στερηθούν τα ζωικά μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτή η απόφαση έγκειται στην προσωπική επιλογή του καθενός. Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που φοβούνται ολοκληρωτικά τη νηστεία, θεωρώντας την επιβλαβή για την υγεία και τη διατροφή τους. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Αρχικά, υπάρχει η θεωρία που υποστηρίζει ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απίσχναση του οργανισμού, εξαιτίας της ελλιπούς πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη που υπάρχει στο κρέας θεωρείται αναντικατάστατη. Ωστόσο, τρόφιμα όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας, είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσουν το έλλειμμα που προκαλεί η μη κατανάλωση κρέατος.
Το ίδιο ισχύει και για το σίδηρο. Όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, γιαούρτι σόγιας και μαύρη σοκολάτα είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση του σιδήρου σε φυσιολογικά επίπεδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να καταναλώνετε ταυτόχρονα με αυτά τα τρόφιμα και άλλα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή.
Σαφώς η νηστεία μπορεί να έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό και την υγεία μας. Πέρα από την αποτοξινωτική της διάσταση, μπορεί να μειώσει σημαντικά το οξειδωτικό στρες, προλαμβάνοντας κατ' επέκταση παθήσεις, όπως η αθηροσκλήρωση, διάφορα είδη καρκίνου, καθώς κι εκφυλιστικά νοσήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης αλλά και στη απώλεια βάρους.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η νηστεία δεν ενδείκνυται για όλους. Υπάρχουν κάποιες παθήσεις που καθιστούν τη νηστεία απαγορευτική, ή έστω επιτρεπτή με αρκετές επιφυλάξεις και προϋποθέσεις. Ενδεικτικά, τα άτομα με διαβήτη, με οστεοπόρωση, ή με προβλήματα σιδηροπενικής αναιμίας ή νεφρικής λειτουργίας, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν το δρόμο της νηστείας και να συμβουλεύονται σχετικά το γιατρό τους.
Tags: Ανάσταση, Ανάσταση 2022, νηστεία, Πάσχα, Πάσχα 2022