Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πειστούν όσοι αμφισβητούν το εμβόλιο
06 Αυγούστου 2021, 07:00
Τη μεγαλύτερη δύναμη πειθούς έχει η συζήτηση που θα κάνει με τον αρνητή ή τον αμφισβητία, ένα μέλος της οικογένειάς του, ένας καλός του φίλος ή ο γιατρός τον οποίο γνωρίζει επί σειρά ετών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε δημοσκόπηση του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Kaiser Family Foundation (KFF).
«Φαίνεται ότι οι συνομιλίες με φίλους και μέλη της οικογένειας – βλέποντας τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους να εμβολιάζονται χωρίς σημαντικές παρενέργειες και επιθυμώντας να μπορούν να τους επισκεφθούν – αποτέλεσε το βασικό κίνητρο, σε συνδυασμό με τη συζήτηση με τον γιατρό τους», δήλωσε η Ashley Kirzinger , αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της Κοινής Γνώμης του Henry J. Kaiser Family Foundation.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν άτομα που είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους είτε να εμβολιαστούν είτε να περιμένουν στο πλαίσιο παλαιότερης δημοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης, οι ερευνητές του KFF διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι ήταν αμετακίνητοι όσον αφορά τις αρχικές τους προθέσεις. Εκείνοι που τελικά προχώρησαν στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ήταν:
– Το 92% όσων είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν το συντομότερο.
– Το 54% όσων ήταν αναποφάσιστοι.
– Το 24% όσων είχαν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν μόνο αν υποχρεώνονταν.
Τελικά όμως οι μισοί από αυτούς που τηρούσαν στάση αναμονής και το ένα τέταρτο όσων ήταν αρνητικοί τελικά εμβολιάστηκαν. Πως άλλαξαν γνώμη; Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που άλλαξαν γνώμη δήλωσαν ότι εμβολιάστηκαν αφού πείστηκαν από ένα μέλος της οικογένειάς τους, με το 17% να λέει ότι οι συγγενείς τους τους μετέπεισαν.
Οι συνομιλίες με άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους αποδείχθηκαν επίσης πειστικές, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με το γιατρό τους (10%), έναν στενό φίλο (5%) ή έναν συνάδελφο ή συμμαθητή (2%). Ενώ το 25% ανέφερε ότι έπαψαν να αμφιταλαντεύονται βλέποντας τους γύρω τους να εμβολιάζονται χωρίς παρενέργειες.