Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021: Χτίζοντας ένα πιο Δίκαιο, Υγιή Κόσμο
07 Απριλίου 2021, 07:00
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία ίδρυσης το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός οργάνου του ΟΗΕ αποκλειστικά αφιερωμένου στα θέματα Υγείας. Το φετινό μήνυμα είναι "Χτίζοντας ένα πιο Δίκαιο και Υγιή Κόσμο".
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η καθολική κάλυψη υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ , στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΟΥ, ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός Δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.
Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.
Στον φετινό εορτασμό, με τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 παγκοσμίως να έχει ξεπεράσει μόλις χθες το φράγμα των 3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, η κατάσταση είναι δύσκολή και πρωτόγνωρη. Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 αυξάνεται για μια ακόμη φορά, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία.
Αξιωματούχοι του τομέα υγείας αποδίδουν αυτή την αύξηση στις περισσότερο μεταδιδόμενες παραλλαγές του ιού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα lockdowns.
Ο Οργανισμός πέρασε και συνεχίζει να περνάει μια πρωτοφανή κρίση τον τελευταίο 1,5 χρόνο οπότε η πανδημία δημιούργησε τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης του έργου και της αποστολής του. Μην ξεχνάμε ότι το 2020 χρειάστηκε να φτάσουμε στο Μάρτιο για να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, την πανδημία δηλαδή, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η ηγεσία του υπήρξε ανεκτική με την κυβέρνηση της Κίνας...
Tags: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας