Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σαρκοπενία
16 Αυγούστου 2024, 10:00
Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι γνωστές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από μέτρια και σοβαρή απώλεια οστικής πυκνότητας, αντίστοιχα, και μπορεί να εμφανιστούν καθώς γερνάμε. Ωστόσο, η σαρκοπενία, η μείωση της μυϊκής μάζας, είναι λιγότερο διαδεδομένη. Η σαρκοπενία είναι μια μυοσκελετική νόσος που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια μυών, δύναμης και λειτουργικότητας. Καθώς μεγαλώνετε, αρχίζετε να χάνετε μύες πιο γρήγορα από ό, τι κερδίζετε.
«Η σαρκοπενία είναι μια φυσική διαδικασία», σημειώνει ο Δρ. Theodore Strange, πρόεδρος ιατρικής στο Staten Island University Hospital, ένα τμήμα του Northwell Health, στη Νέα Υόρκη. Οι ακριβείς αιτίες της σαρκοπενίας, δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά αρκετοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Ηλικία, που θεωρείται η κύρια αιτία σαρκοπενίας.
Καθιστική ζωή ή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Κακής ποιότητας διατροφή.
Παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος.
Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η χειρουργική επέμβαση.
Ορμονικές αλλαγές.
Κάπνισμα.
Τα συμπτώματα της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία είναι τα εξής:
Απώλεια μυϊκής μάζας.
Μειωμένη δύναμη και μειωμένη αντοχή.
Γενική σωματική αδυναμία.
Κούραση.
Μειωμένη σωματική απόδοση.
Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως δυσκολία στο περπάτημα.
Προβλήματα ισορροπίας.
Επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη ιατρικά εγκεκριμένη θεραπεία για τη σαρκοπενία. Ωστόσο, όσον αφορά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή τις καθημερινές δραστηριότητες που σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα, όπως το ντύσιμο ή το μπάνιο, η πραγματοποίηση βασικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε και να διαχειριστείτε την πάθηση για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει τη δύναμη καθώς μεγαλώνετε.
Δεν πρόκειται να «γυρίσετε το ρολόι 40 χρόνια πίσω», αναφέρει ο Strange, αλλά μπορείτε να αντιστρέψετε μέρος της μυϊκής απώλειας μέσω της σωματικής δραστηριότητας και μιας ισορροπημένης διατροφής.
Tags: σαρκοπενία