ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για τα αδενοκαρκινώματα στομάχου

26 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), τα αδενοκαρκινώματα ευθύνονται για το 90% έως 95% των καρκίνων του στομάχου στο δυτικό κόσμο. Αυτές οι μορφές καρκίνου του στομάχου, αναπτύσσονται σε ορισμένα μεταλλαγμένα κύτταρα αδένων που υπάρχουν στον βλεννογόνο ή στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Σύμφωνα μάλιστα με ανασκόπηση του 2023, υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν τα αδενοκαρκινώματα. Όπως κάθε είδος καρκίνου, αναπτύσσονται όταν γενετικές μεταλλάξεις προκαλούν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων αλλά μερικές φορές, ένα άτομο κληρονομεί από τον έναν ή και τους δύο γονείς του τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

Οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αδενοκαρκίνωμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) , προκαλούν μεταξύ 46% και 63% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι ένα μολυσματικό βακτήριο που προσβάλλει το βλεννογόνο. Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προκαλούν φλεγμονή του βλεννογόνου, που οδηγεί σε αδενοκαρκίνωμα. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Medical News Today, οι λοιμώξεις από τον ιό Epstein-Barr, μπορεί να προκαλέσουν το 5 έως 10% των περιπτώσεων αδενοκαρκινώματος.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων διατροφικών παραγόντων:

- υψηλή πρόσληψη νατρίου

- χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α και C

- υψηλή κατανάλωση καπνιστών ή αλλαντικών τροφίμων

- κατανάλωση μολυσμένου νερού

- υπερβολική θερμιδική πρόσληψη.

Η έκθεση στις ακόλουθες ουσίες θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου για αδενοκαρκίνωμα:

- κάπνισμα

- ακτινοβολία

- καουτσούκ, μέταλλο και άνθρακας.

Επιπλέον, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αδενοκαρκινώματος.

Σχετικά με τη συμπτωματολογία, τα αδενοκαρκινώματα πρώιμου σταδίου, τυπικά δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να εκδηλωθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

- απώλεια όρεξης

- ακούσια απώλεια βάρους

- κοιλιακό άλγος ή δυσφορία

- καούρα

- δυσπεψία

- ναυτία

- εμετός

- κοιλιακό πρήξιμο

- εμετός ή κόπρανα με αίμα

- κούραση ή αδυναμία

- ίκτερος, που δείχνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ.

Όποιος παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μιλήσει με γιατρό. Για τη διάγνωση του αδενοκαρκινώματος, ο τελευταίος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

- ανασκόπηση ιατρικού ιστορικού

- κλινική εξέταση

- ενδοσκόπηση, δηλαδή γαστροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού σωλήνα με ενσωματωμένη κάμερα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου

- βιοψία

- απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων αξονικών τομογραφιών, σαρώσεων PET και μαγνητικής τομογραφίας.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να ζητήσουν εξετάσεις αίματος για να δουν εάν ο ασθενής τους μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία. Ωστόσο, η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Σχετικά Άρθρα