ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία της καρδιάς, μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας

18 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

«Εάν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας αργότερα στη ζωή σας, φροντίστε την καρδιά σας σήμερα — ή, ακόμα καλύτερα, όσο το δυνατόν νωρίτερα». Αυτό είναι το μήνυμα μιας νέας επιστημονικής δήλωσης από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) που ασχολείται με τη σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και γνωστικής έκπτωσης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο εγκέφαλος και η καρδιά δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετα μεταξύ τους όργανα, αλλά αμοιβαία κι αλληλοεξαρτώμενα,— ειδικά όσον αφορά την παθογένεια της νόσου.

«Οι μοίρες της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι περίπλοκα αλληλένδετες», είπε ο Fernando D. Testai, MD, PhD, Πρόεδρος της ομάδας συγγραφής δηλώσεων, καθηγητής νευρολογίας και αποκατάστασης και αγγειακής νευρολογίας, διευθυντής υποτροφιών στο University of Illinois College of Medicine και ιατρικός διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ιλινόις στο Σικάγο.

«Η διασύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, η καρδιακή νόσος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή μειώνοντας την καρδιακή παροχή, όπως συμβαίνει σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίθετα, το εγκεφαλικό επεισόδιο σε συγκεκριμένες νευροανατομικές περιοχές, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές ανωμαλίες, όπως αρρυθμίες», αναφέρει.

Η δήλωση της AHA δίνει έμφαση στους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους 3 από τις πιο κοινές καρδιαγγειακές παθήσεις - καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και στεφανιαία νόσος - επηρεάζουν τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Αναφέρεται επίσης στην πρόληψη, επισημαίνοντας το ρόλο της διαχείρισης της υγείας της καρδιάς από νεαρή ηλικία για τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου.

Η δήλωση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για την προστασία της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Ο Abha Khandelwal, MD, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Stanford Medicine, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Healthline ότι οι γιατροί πρέπει πάντα να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με τη διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. «Αυτός ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των συστάσεων μας», είπε ο Khandelwal.

Αυτό σημαίνει κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και πρόληψη ή θεραπεία καταστάσεων όπως:

-υψηλή χοληστερόλη

-υπέρταση

-παχυσαρκία.

Παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, του επαρκούς ύπνου και της μείωσης του στρες είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, η δήλωση δίνει έμφαση στην έναρξη της πρόληψης πολύ πριν από την ενηλικίωση.

«Αυτό απαιτεί την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε πρώιμα στάδια της ζωής για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης παραγόντων κινδύνου (όπως η υπέρταση) που θα οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και γνωστική έκπτωση», είπε ο Testai.

«Δεδομένου ότι η πρώιμη ανάπτυξη είναι μια κρίσιμη περίοδος, οι προσπάθειες για την προώθηση της βέλτιστης εγκεφαλικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το προγεννητικό στάδιο».

Σχετικά Άρθρα