Ο καλός ύπνος βοηθάει να μάθουμε ευκολότερα ξένες γλώσσες
09 Δεκεμβρίου 2024, 09:00
Ο ύπνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη ζωή μας, αλλά μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τώρα ένα νέο κίνητρο για να έχουμε 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ: Βοηθά τον εγκέφαλο να απομνημονεύει πληροφορίες και τελικά να μάθει μία νέα γλώσσα.
Ειδικότερα, μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, αποκάλυψε ότι ο συντονισμός δύο γεγονότων στον εγκέφαλο που κοιμάται, βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά μας να θυμόμαστε νέες λέξεις και σύνθετους γραμματικούς κανόνες.
Σε ένα πείραμα με 35 γηγενείς αγγλόφωνους ενήλικες, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων που μάθαιναν μια γλώσσα που ονομάζεται Mini Pinyin, η οποία βασίζεται στο Mandarin αλλά με παρόμοιους γραμματικούς κανόνες με τους αγγλικούς.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έμαθαν Mini Pinyin το πρωί και μετά επέστρεψαν το βράδυ για να ελέγξουν τη μνήμη τους. Οι άλλοι μισοί έμαθαν Mini Pinyin το βράδυ και μετά κοιμήθηκαν στο εργαστήριο όλη τη νύχτα ενώ καταγράφηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Οι ερευνητές έλεγξαν την πρόοδό τους το πρωί. Όσοι κοιμόντουσαν είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν ξύπνιοι.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Zachariah Cross, από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, σημειώνει ότι οι βελτιώσεις που οφείλονταν στον ύπνο συνδέθηκαν με τη σύζευξη αργών ταλαντώσεων και ατράκτων ύπνου – μοτίβων εγκεφαλικών κυμάτων που συγχρονίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου NREM.
«Αυτή η σύζευξη πιθανότατα αντανακλά τη μεταφορά μαθησιακών πληροφοριών από τον ιππόκαμπο στον φλοιό, ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση μνήμης», λέει ο Δρ Cross.
«Η νευρική δραστηριότητα μετά τον ύπνο έδειξε μοναδικά μοτίβα ταλαντώσεων θήτα που σχετίζονται με το γνωστικό έλεγχο και την εδραίωση της μνήμης, υποδηλώνοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ του συντονισμού των εγκεφαλικών κυμάτων που προκαλείται από τον ύπνο και των μαθησιακών αποτελεσμάτων».
Ο ερευνητής της UniSA, Δρ Scott Coussens, λέει ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του ύπνου στην εκμάθηση πολύπλοκων γλωσσικών κανόνων.
«Δείχνοντας πώς συγκεκριμένες νευρικές διεργασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου υποστηρίζουν την εδραίωση της μνήμης, παρέχουμε μια νέα προοπτική για το πώς η διαταραχή του ύπνου επηρεάζει την εκμάθηση της γλώσσας», λέει ο Δρ Coussens.
«Ο ύπνος δεν είναι απλώς ξεκούραση, είναι μια ενεργή, μεταμορφωτική κατάσταση για τον εγκέφαλο».
Τέλος, τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενημερώσουν δυνητικά τις θεραπείες για άτομα με γλωσσικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού και της αφασίας, που παρουσιάζουν μεγαλύτερες διαταραχές ύπνου από άλλους ενήλικες.
Tags: διαδικασία εκμάθησης, Εγκέφαλος, μάθηση, ύπνος