Ο κακός ύπνος πλήττει την καρδιά
10 Ιουνίου 2020, 16:00
Όταν δεν κοιμόμαστε συνεχόμενα αρκετές ώρες, δημιουργούνται φλεγμονές στα αγγεία και πλήττεται η καρδιά μας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Όπως λένε, ο διακοπτόμενος, ανήσυχος και λίγος ύπνος επιδεινώνει την αθηροσκλήρυνση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου μέσω της επίδρασής του σε διαδικασίες δημιουργίας φλεγμονών στον οργανισμό. Αυτό εξηγεί άλλωστε γιατί ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε αρκετούς ασθενείς. Οι ειδικοί προτείνουν τώρα τρόπους διαχείρισης της κατάστασης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
Οι μετρήσεις των ερευνητών βάσει ενός ανιχνευτή κίνησης έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγούσε σε αύξηση των ουδετερόφιλων που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε αύξηση της φλεγμονής. Η επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα ουδετερόφιλα και την αθηροσκλήρωση παρέμεινε σημαντική μετά την προσαρμογή για πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αρτηριακή νόσο συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του δείκτη μάζας σώματος, του καπνίσματος και της πίεσης.
Αντιμετώπιση
Η βελτίωση του ύπνου είναι μονόδρομος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από φάρμακα και ψυχοθεραπείες, ως ασκήσεις μείωσης του άγχους, καλύτερο στρώμα, διακοπές, επιστρατεύονται για να έχουμε καλύτερο ύπνο ακι να μειωθούν οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε σοβαρά.