Νέα συσκευή μπορεί να προστατεύσει από τα κουνούπια και τους ιούς που μεταδίδουν
04 Φεβρουαρίου 2023, 09:00
Τόσο τα απωθητικά σπρέι όσο και τα συστήματα διάχυσης, μπορεί να είναι βοηθητικά στην απώθηση των κουνουπιών, έχουν, όμως, μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, τα σπρέι αυτά μπορεί να έχουν έντονη οσμή ή μπορεί να μην είναι κατάλληλα για χρήση σε γυμνό δέρμα και τα συστήματα διάχυσης απαιτούν μπαταρίες που χρειάζονται αντικατάσταση ή επαναφόρτιση. Τώρα, μια νέα συσκευή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει τη λύση για ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.
Η παθητική συσκευή ελεγχόμενης αποδέσμευσης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Deployed Warfighter Protection του υπουργείου Άμυνας προσφέρει προστασία από τα κουνούπια χωρίς θερμότητα ή ηλεκτρισμό και δεν απαιτεί εφαρμογή στο δέρμα.
Η μικρή αυτή συσκευή σχεδιάστηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα Nagarajan Rajagopal και τον Δρ. Christopher Batich του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Herbert Wertheim College of Engineering. Οι επιστήμονες δοκίμασαν πρόσφατα τη συσκευή σε μια μελέτη 4 εβδομάδων στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στο Gainesville της Φλόριντα.
Η συσκευή έχει σχήμα σωλήνα, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών και χωράει 2 μικρότερους σωλήνες που περιέχουν transfluthrin, ένα εντομοκτόνο που θεωρείται ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Προηγούμενη έρευνα του 2020 στο Βιετνάμ διαπίστωσε ότι το εντομοκτόνο αυτό κατάφερε να απωθήσει δύο τύπους κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό της ελονοσίας.
Για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της συσκευής, η ομάδα προσάρτησε 70 συσκευές στην είσοδο μιας μεγάλης στρατιωτικής σκηνής χρησιμοποιώντας πετονιά. Μια άλλη σκηνή χωρίς συνδεδεμένες συσκευές χρησίμευσε ως έλεγχος στο πείραμα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές απελευθέρωσαν πολλά είδη κουνουπιών έξω από τις σκηνές.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι, μέσα σε 24 ώρες, σχεδόν όλα τα έντομα απωθήθηκαν ή σκοτώθηκαν, ενώ η προστασία αυτή διήρκεσε 4 εβδομάδες.
«Η συσκευή μας εξαλείφει την ανάγκη εφαρμογής τοπικών απωθητικών και εντομοκτόνων που ψεκάζονται σε ανοιχτό χώρο, τα οποία μπορούν να μολύνουν τα γύρω φυτά ή τα υδάτινα σώματα και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ωφέλιμους επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες», δήλωσε ο Rajagopal σε δελτίο τύπου. «Είναι ευέλικτο, φορητό, αναπτύσσεται εύκολα και δεν απαιτεί ηλεκτρισμό ή θερμότητα για να ενεργοποιηθεί», προσέθεσε.
Οι προγραμματιστές υποβάλλουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη νέα συσκευή και ελπίζουν ότι τελικά θα γίνει διαθέσιμη στους πολίτες. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν εάν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κροτώνων που μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο του Lyme.
Tags: Ελονοσία, Ιός Δυτικού Νείλου, Κουνούπια