Νέα στοιχεία για το ρόλο του νατρίου σε ασθενείς με COVID-19
04 Οκτωβρίου 2021, 07:00
Η πρώτη ανασκόπηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το ρόλο του νατρίου στο αίμα σε ασθενείς με COVID-19 έχει ελληνική υπογραφή, αφού δημοσιεύτηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Πλούταρχο Τζούλη, επίτιμο καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο UCL (University College London). Η δημοσίευση αυτή έγινε στο European Journal of Endocrinology, ένα εξαιρετικά επιδραστικό ιατρικό περιοδικό σε διεθνές επίπεδο.
Αναφέρει ο Δρ Πλούταρχος Τζούλης MD, PhD (UCL), MSc (Hons), MRCP (UK), CCT (UK), ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, επ. αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή UCL (University College London):
"Πρώτα απ’ όλα, η ανασκόπηση αυτή αναδεικνύει τη μεγάλη συχνότητα ασθενών με COVID-19 που έχουν μη φυσιολογικά, συνήθως χαμηλά, επίπεδα νατρίου στο αίμα. Ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν χαμηλό νάτριο κατά την εισαγωγή τους. Η ανασκόπηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ασθενείς που φθάνουν στο νοσοκομείο με χαμηλό νάτριο έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και 2-3 φορές υψηλότερη πιθανότητα να διασωληνωθούν. Αυτά τα πρωτοποριακά ευρήματα έχουν συντελέσει αποφασιστικά στην αναθεώρηση των αρχικών ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών που ανέφεραν ότι το χαμηλό νάτριο είναι σπάνιο. Λαμβάνοντας υπόψη το ερευνητικό έργο της ομάδας μου και άλλων ερευνητών, οι νέες επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες που μόλις δημοσιεύτηκαν, δίνουν έμφαση στη μεγάλη συχνότητα και τον προγνωστικό ρόλο των επιπέδων νατρίου στους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.
Τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλέον αναδεικνύουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα ως ένα σημαντικό προγνωστικό δείκτη σε ασθενείς με COVID-19. Το εύρημα αυτό βοηθάει άμεσα τους θεράποντες ιατρούς στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, αφού η μέτρηση νατρίου στο αίμα είναι μια γρήγορη και φθηνή εξέταση ρουτίνας που μπορεί να γίνει σε κάθε νοσοκομείο. Άρα, οι ιατροί έχουν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, όταν συναντούν για πρώτη φορά έναν ασθενή με COVID-19 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, για να πάρουν αποφάσεις, πχ για το εάν ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία ή εάν χρειάζεται αυξημένη φροντίδα και παρακολούθηση.
Η ανασκόπηση αυτή προσφέρει για πρώτη φορά στους ιατρούς έναν πρακτικό αλγόριθμο αντιμετώπισης της υπονατριαιμίας, ενός δυσεπίλυτου κλινικού προβλήματος, στους ασθενείς με COVID-19. Οι κλινικοί ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων, και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα στο 30%-40% των νοσηλευομένων με COVID-19. Οι ιατροί στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν πλέον με την ανασκόπηση αυτή στα χέρια τους τις πρακτικές οδηγίες για τη διερεύνηση και θεραπεία της υπονατριαιμίας, που τόσο έλειπαν μέχρι τώρα.
Επίσης, η ανασκόπηση αυτή αναδεικνύει τη στενή σχέση του χαμηλού νατρίου με υψηλούς δείκτες φλεγμονής. Αυτή η συσχέτιση, εγείρει διάφορα ερωτηματικά που πρέπει να διερευνηθούν σε μελλοντικές μελέτες. Τα πιο σημαντικά είναι, πρώτον, εάν το χαμηλό νάτριο θα μπορούσε να προειδοποιεί τους θεράποντες ιατρούς για το ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και, δεύτερον, εάν το χαμηλό νάτριο θα μπορούσε να αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση εξειδικευμένων θεραπευτικών αγωγών, ανοίγοντας το δρόμο για την εξατομίκευση της θεραπείας.
Συνολικά, η δημοσίευση αυτή διευρύνει σημαντικά την επιστημονική γνώση και υπενθυμίζει σε όλους τις πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις τη νόσησης με COVID-19 και τη συνεισφορά που απαιτείται από όλες τις ειδικότητες. Οι ιατροί αποκτούν έναν πρακτικό οδηγό για το τι σημαίνει το χαμηλό νάτριο και έναν αλγόριθμο διαχείρισής του. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καλείται να εξελίξει περαιτέρω τη γνώση της, αναπτύσσοντας προγνωστικά μοντέλα σοβαρής νόσησης και διερευνώντας τις δυνατότητες για έγκαιρη εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή".