ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα ανακάλυψη για τα διαφορετικά επίπεδα ανοσίας μεταξύ ασθενών και εμβολιασθέντων

30 Μαΐου 2021, 08:00

images

Μια ορμόνη φαίνεται να επηρεάζει την ανοσία και από τα εμβόλια κατά της COVID-19, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications.

Πρόκειται για την ορμόνη λεπτίνη που παράγεται κυρίως στον λιπώδη ιστό και ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού, τα μειωμένα επίπεδα της οποίας έδειξαν να λειτουργούν αρνητικά στην ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό σε μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, υποδεικνύοντας παράλληλα ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μην προστατευθούν επαρκώς από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Δρ Di Yu, οι σχέσεις μεταξύ του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε ευπαθείς ομάδες. «Με τη βοήθεια πολύπλοκων εξελιγμένων τεχνικών της ανοσολογίας, της γενετικής και της βιοχημείας, ανακαλύψαμε ότι η λεπτίνη ενεργοποιεί την ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων που προκαλούν την απόκριση των αντισωμάτων» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πέρα από τους γενετικούς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όπως ο υποσιστισμός και συννοσηρότητες που ευθύνονται για χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό.

Όταν έχουμε καλή υγεία και φυσική κατάσταση έχουμε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια. Ιδίως αναφορικά με την καλή φυσική κατάσταση, έρευνες έχουν αποδείξει πως σχετίστηκε με μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση στους εμβολιασθέντες ενώ σύμφωνα με επιστήμονες η έντονη άσκηση ακόμη και 24 ώρες πριν το εμβόλιο ή 30 – 45′ νωρίτερα στο χέρι που θα διενεργηθεί ο εμβολιασμός μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.

«Καλή υγεία συνεπάγεται καλό μεταβολισμό και υγιή επίπεδα λεπτίνης». Η λέξη «υγιής» στη φράση του καθηγητή είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα αλλά και με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης εμφάνιζαν αντίσταση στην ορμόνη, η οποία συνακόλουθα οδηγούσε σε μικρότερη ανοσοαπόκριση από τα εμβόλια.

Σχετικά Άρθρα