Μόνο το 4% των ασθενών με Πάρκινσον λαμβάνουν τη νέα θεραπεία DBS
26 Νοεμβρίου 2024, 07:00
Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση -DBS (Deep Brain Stimulation)-, είναι μία γνωστή μέθοδος θεραπευτικής διέγερσης εγκεφαλικών γαγγλίων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα, όπως η Νόσος Πάρκινσον. Παρόλο που η DBS είναι εγκεκριμένη από τον FDA και οι μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητά του για τη νόσο, επειδή πρόκειται για χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, οι άνθρωποι διστάζουν να τη δοκιμάσουν. «Στόχος μας είναι, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, να βοηθήσουμε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ότι πρόκειται για μια, αποδεδειγμένη με δεδομένα, θεραπεία που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο Francisco Ponce, MD, νευροχειρουργός και επικεφαλής της Στερεοτακτικής και Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο The Barrow Neurological Institute.
Ο ίδιος ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τη θεραπεία, επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις DBS είναι πλέον πιο εύκολες και λιγότερο αγχωτικές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υποβάλλεται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση ενώ είναι ξύπνιος, αλλά αυτό είναι συχνά ο κανόνας για ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο», είπε ο Ponce. «Σήμερα, γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να εκτελούμε επεμβάσεις DBS ενώ οι ασθενείς είναι ξύπνιοι ή κοιμούνται υπό γενική αναισθησία, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ανησυχίας που έχουν πολλοί για τη χειρουργική επέμβαση».
Ο Alessandro Di Rocco, MD, νευρολόγος στο Northwell Lenox Hill Hospital, προσέθεσε ότι άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στο να υποβάλλεται μόνο το 4% των επιλέξιμων ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία περιλαμβάνουν την ηλικία, άλλες ιατρικές παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση και γνωστικές αλλαγές.
«Συχνά, θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη διαδικασία σε άτομα για να ανακτήσουν την κινητική τους λειτουργία, αλλά συχνά έχουν αναπτύξει επίσης γνωστικά ή διανοητικά προβλήματα, γεγονός που το καθιστά μη ενδεικτικό», είπε. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι νευροχειρουργοί εκπαιδευμένοι ή δεν έχουν την υποστήριξη προκειμένου να κάνουν αυτού του είδους το χειρουργείο.
Η Veronica Brown, η οποία είχε διαγνωστεί με Πάρκινσον, είναι ευγνώμων που πληρούσε τις προϋποθέσεις και είχε πρόσβαση στη χειρουργική επέμβαση DBS. «Έχω μόνο μια μικρή ουλή», είπε. Η υποστήριξη του συζύγου της, αλλά και άλλων ασθενών που ζουν με τη Νόσο Πάρκινσον τη βοήθησαν κατά τη θεραπεία και τη βοηθούν μέχρι και σήμερα.
«Εάν μπορείτε να βρείτε μια καλή ομάδα υποστήριξης ανθρώπων που το έχουν περάσει, είναι πολύ χρήσιμο… ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό για να συνεισφέρει».
Tags: Νόσος Πάρκινσον