ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικροβίωμα του εντέρου: Επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και τη γήρανση

17 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Οι μετρήσεις της μεταβολικής υγείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν μία μικροβιακή "υπογραφή" που σχετίζεται με την ηλικία και το μεταβολισμό, με βάση τα ευρήματα ερευνών σε ομάδα άνω των 10.000 Κινέζων, την οποία αργότερα επαλήθευσαν σε μία δεύτερη ομάδα περισσότερων από 9.000 ατόμων.

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 10.207 Κινέζων συμμετεχόντων, συλλέγοντας πληροφορίες για 21 μεταβολικές παραμέτρους για να ταξινομήσουν τα άτομα σε 5 ομάδες «μεταβολικών συστάδων πολυνοσηρότητας». 

Αυτοί ήταν:

MC1: υγιείς.

MC2: με χαμηλή χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL).

MC3: με υψηλή χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

MC4: με κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

MC5: με υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο αίματος).

Ανακάλυψαν ότι τα άτομα στην ομάδα της παχυσαρκίας και της υπεργλυκαιμίας είχαν 75% και 117%, αντίστοιχα, πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με την υγιή ομάδα. Οι κατηγορίες MC1, MC2 και MC3 συνδέθηκαν με «υγιεινές» παραμέτρους, ενώ οι MC4 και MC5 συνδέθηκαν με «ανθυγιεινές» παραμέτρους. Αυτά τα αποτελέσματα στη συνέχεια επικυρώθηκαν σε μια ομάδα 9.061 ατόμων, με παρακολούθηση 10 ετών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου 4.491 συμμετεχόντων από την αρχική κοόρτη και ανέλυσαν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων των μικροβίων που εντοπίστηκαν εκεί, για να προσδιορίσουν την παρουσία και την αφθονία συγκεκριμένων ειδών.

Ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα των συμμετεχόντων που ανήκαν στις ομάδες μεταβολικής πολυνοσηρότητας είχαν ορισμένα αλληλεπικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν επίσης τη μικροβιακή διακύμανση μεταξύ ατόμων σε διαφορετικές χώρες και δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα τομέα για μελλοντική έρευνα. Τέλος, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι μια νεότερη μικροβιακή ηλικία συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Nature Medicine.


Σχετικά Άρθρα