ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία απλή εξέταση αίματος θα προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και γνωστικής έκπτωσης

14 Μαΐου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη αυξάνει τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εξέταση αίματος που να προβλέπει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή μελλοντικής γνωστικής έκπτωσης. Ειδικότερα, οι συγγραφείς της μελέτης, εντόπισαν ένα δίκτυο φλεγμονωδών μορίων στο αίμα, που επιτρέπει τη βαθμολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει νόσο των μικρών εγκεφαλικών αγγείων, τη συχνή αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων και της γνωστικής έκπτωσης.

Μία τέτοια δοκιμή θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Προς το παρόν, η νόσος των μικρών αγγείων στον εγκέφαλο (CSVD) , μπορεί να διαγνωστεί ακριβέστερα με μαγνητική τομογραφία και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και γνωστικής έκπτωσης προκύπτει αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες που περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό, δημογραφικά στοιχεία και άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής.

Οι στόχοι της μελέτης είναι φλεγμονώδη μόρια γνωστά ως ιντερλευκίνη-18 ή IL-18, το δίκτυο που περιλαμβάνει πρωτεΐνες και μόρια σηματοδότησης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αυτά τα μόρια έχουν συνδεθεί με CSVD και με εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, τα επίπεδα δεν είναι σταθερά, ως αποτέλεσμα των ανοσολογικών αποκρίσεων σε λοιμώξεις καθώς και των αυτοάνοσων παθήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μέτρησή τους. Το 2020, οι ερευνητές συσχέτισαν 5 από αυτά τα μόρια με αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου που εντοπίστηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Framingham Heart Study που παρακολουθεί το ιατρικό ιστορικό χιλιάδων κατοίκων στην πόλη Framingham της Μασαχουσέτης από το 1948.

Η τελική ομάδα των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, αποτελούταν από 2.201 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω. Για το καθένα από αυτά, λήφθηκαν δείγματα αίματος, καθώς και μαγνητικές τομογραφίες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αναπτύξουν ένα μοντέλο με το οποίο θα μπορούσαν να βαθμολογήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να ισοδυναμούν με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για εκείνους που άγγιξαν το ανώτατο ποσοστό του 25%, ο κίνδυνος εγκεφαλικού σε κάποια φάση της ζωής τους ήταν 84%. Άλλοι συμμετέχοντες των οποίων οι βαθμολογίες ήταν αρκετά υψηλές, σημείωσαν αυξημένο κίνδυνο κατά 51%.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Stroke.

Σχετικά Άρθρα